Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Un scriitor din Israel, cu origini la Mărculești, a venit în Moldova să-și descopere rădăcinile

20 aug. 2023,, 14:12   Societate
3118 0

Orașul Mărculești este locul unor zbuciumate momente istorice. Cîndva o înfloritoare aşezare, dominant evreiască, localitatea poartă rănile cruzimilor naziste.

Un scriitor născut in Israel, dar cu origini la Mărculești, a venit în oraș să-și descopere rădăcinile materne, transmite Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Mama lui Tuvia Tenenbom s-a născut în Mărculeşti și, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, femeia a fost prizonieră într-un lagăr nazist. A reușit să supraviețuiască iar fiul ei a venit acum tocmai de la New York să vadă locurile rădăcinilor materne.

Tuvia Tenenbom are 66 de ani și este descendent al unei familii evreiești. S-a nascut în Israel, locuieste în SUA și este un cunoscut jurnalist și scriitor, autor a cinci bestseller-uri.

„În acest oraş sînt rădăcinile mele, de pe linia maternă. Bunicii mei au locuit aici, moşii mei, mătuşele, înainte ca eu să apar pe lume. Deci, m-am gîndit că a venit momentul să vin în acest loc şi să văd totul cu ochii mei. Să văd străzile, unde mama, bunicii şi toate rudele mele mergeau, să văd oraşul, să simt mirosul şi să îl simt”, a spus Tuvia Tenenbom.


Mama lui a reuşit să supravieţuiască terorii naziste. Nu a vorbit niciodată cu fiul său în limba maternă şi nu a povestit niciodată prin ce a trecut. Despre originile mamei sale, scriitorul a aflat de la o mătuşă.

„Oamenii pe care i-am întîlnit, tineri şi bătrîni, sînt foarte primitori. A fost o onoare să îi văd, iar următoarea dată cînd mă voi gîndi la Mărculeşti, îmi voi aminti de oamenii plăcuţi şi frumoşi, un loc liniştit. Amintirile nu vor mai fi legate de teroare”, mai spune Tuvia.

Înainte de război, Mărculeştiul era populat în proporţie de peste 90% de evrei. Era un oraş în plină dezvoltare economică, cu şcoli, magazine şi sinagogi.

6
3
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?