X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Victimele Holocaustului, comemorate astăzi la Chișinău

25 ian. 14:53   Societate
1075 0

Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi la un miting organizat la Monumentul „Victimelor Fascismului” din Chișinău.

Președinta Maia Sandu, prezentă la eveniment, a declarat că pentru Republica Moldova tragedia poporului evreu, a romilor și a tuturor celorlalți care au suferit în timpul Holocaustului este și va fi întotdeauna o rană adîncă.

„În fiecare an ne adunăm pentru a comemora împreună un capitol atît de întunecat al istoriei omenirii încît nu putem decît să ne cutremurăm de fiecare dată cînd ne amintim de supliciul milioanelor de oameni, care au căzut victime Holocaustului”, a declarat șefa statului, notează Noi.md cu referire la IPN.

Alexander Bilinkis, președintele comunității evreiești, a spus că pe 27 ianuarie 1945 a fost eliberat unul dintre cele mai mari lagăr nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau. Acolo, au fost nimiciți nu mai puțin de 1,1 milioane de oameni, dintre care un milion erau evrei.

„Sîntem obligați să ne cunoaștem propria istorie și să diminuăm riscurile să se repete acele evenimente tragice”, a menționat Alexander Bilinkis.


Robert Cerari, președintele Asociației Bare-Rom, și-a exprimat profunda durere în memoria victimelor acelor tragice evenimente.

„Ne gîndim cu sufletul tremurînd inclusiv la sutele mii de romi torturați de naziști în acele zile negre”, a spus Robert Cerari.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în 2016 Declarația privind acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale privind studierea Holocaustului, prezidate de Elie Wiesel, iar ziua de 27 ianuarie a fost instituită ca Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?