Ion Iordan adună toate blănurile din sat, pe care le transformă în materie primă pentru bundițe, ciupici și chiar covorașe. Cea mai dificilă etapă este prelucrarea, spune meșterul popular.
"Le strîng ude și apoi le sărez. Le întind, apoi le fac forma din nou. Este de lucru la dînsele și apoi le duc la Bălți, acolo le prelucrează și uitați-vă ce se primește. După prelucrare, altfel arată. Blana e moale și așa se va păstra mulți ani".
De cîțiva ani, bărbatul a început a confecționa și opinci. Primele încălțări au fost confecționate pentru fetele sale, iar mai tîrziu au început să apară și primele comenzi, notează Noi.md cu referire la studio-L."Fetele învățau la școala muzicală, trebuia să le susținem. După a venit ideea să le cumpărăm și costume naționale. Nu găseam opinci. A dispărut specialitatea aceasta. Aveam idee cum se fac, dar nu aveam material. M-am interesat, am găsit material și m-am apucat de lucru".
Deși procesul de confecționare a opincilor este îndelungat, bărbatul spune că primește multă plăcere, cînd oamenii îi apreciază munca depusă.
Meșterul mai confecționează din blană și cușme, bundițe, care în perioada rece a anului sînt la mare căutare. Ion Iordan dorește ca generațiile viitoare să transmită mai departe această îndeletnicire.
Mai multă informație despre meșterii populari din Republica Moldova pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.
Adăuga comentariu