Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Un fermier din raionul Hîncești a obținut o recoltă de peste 6 tone de grîu la hectar

29 aug. 2023,, 14:45   Societate
3493 0

După ce au adunat o roadă bună la hectar, unii producători din țară deja au purces la împărțirea contribuției pentru cotași. Vasile Gagiu din satul Pervomaisc, raionul Hîncești a obținut o recoltă de peste 6 tone de grîu la hectar.

Fermierul spune că este mulțumit de roadă și acum oferă cotașilor partea lor de venit. Problema nr.1 cu care se confruntă producătorii este cea a preturilor mici de achiziție pe piața locală. În această situație, unii dintre ei de sine stătător au început să-și vîndă producția în străinătate, transmite moldova1.

Agricultorul Gheorghe Gagiu are în gestiune peste o mie de hectare cu cereale din prima și a doua grupă. Fermierul spune că roada din acest an este una foarte bună, iar acest fapt îi oferă posibilitatea să-și acopere toate cheltuielile.

„Anul acesta am luat pe medie o roadă de 6 tone de grîu la hectar, orzul am luat cinci tone si jumătate. Eu socot că a fost un an foarte bun pentru recoltă. Anul acesta majoritatea este grîu furajer, undeva 60 de procente”, menționează fermierul.

În total, 300 de cotași care i-au transmis trenurile în arendă au venit să-și ia partea din roadă.


„Luăm grîul și orzul si degrabă, cred că peste vreo trei săptămîni, o să fie floarea soarelui. Pămînturile sînt lucrate bine, sînt curate și calitatea la pîine e bună.”;

„El se străduie totdeauna să dea la oameni dreptul lor. Au rămas 2-3 zile și va termina de împărțit la oameni producția.”;

„Pămînturile bunicii mele sînt aici și nu am posibilitate să vin să lucrez pămînturile aici și de-am le-am dat în arendă și primim pîinea de aici. sîntem foarte mulțumiți. Comparativ cu alte localități aici se mai mult la cota valorică.”

„Dăm acum pîinea la cote. Cum o strîngem și o depozităm, timp de o săptămînă ne rezervăm ca să o dăm la toți cotașii”, spune contabila Lidia Cojocaru.

Rezultatele bune pe care le înregistrează întreprinderea agricolă se datorează implementării inovațiilor în procesul de producere.

„În ultimii 7 ani noi avem rezultate stabile la recoltă. În acest timp a înnoit tot parcul de tehnică. Noi am trecut la o practică nouă de prelucrare a solului, am renunțat la întoarcerea brazdei în arătură. În paralel introducem si îngrășăminte minerale”, povestește agronomul Gheorghe Ciubotăreanu.

Problema nr.1 cu care se confruntă agricultorii este cea a prețurilor de achiziție mici pe piața locală.

„Dar preturile nu depind de noi, agenții economici, sau de Republica Moldova. Preturile astea sînt pe piața mondială, care peste tot sînt dirijate. Așa e în toată lumea. Acum facem exportul la grîu alimentar în portul Giurgiulești și în portul Galați. Avem un contract in Libia, îl încărcăm de la Galați la Libia. Ducem și în Italia. Grîul nostru are o calitate extraordinară, cîmpurile la noi sînt foarte bune”, menționează fermierul Vasile Gagiu.

Expertul în domeniul agricol, Viorel Chivriga, spune că agricultorii ar trebui să urmărească prețurile la grîu la principalele burse europene, inclusiv la cele regionale. Specialistul susține că nu e cazul ca agricultorii să-și vîndă producția acum, la prețuri mici. Pentru consumul intern, tara noastră ar avea nevoie de aproximativ 400 de mii de tone de grîu.

„În anul curent da, există unele riscuri legate anume de criza ucraineană, am în vedere criza cerealelor, dar trebuie să ținem cont că în unele state din regiune recoltele au fost destul de mari ca și în Republica Moldova, este un preț mai redus decît cel care va fi în perioada apropiată am în vedere în următoarea jumătate de an, și atunci cei care pot depozita și au spații de depozitare e mai bine să se abțină anume de la vînzări curente”, a menționat Viorel Chivriga.

Datele Ministerului Agriculturii arată că în acest ana agricultorii din Republica Moldova au adunat o recoltă de grîu de peste 1,5 milioane de tone, iar recolta per țară este de 4,1 tone la hectar. Și prețul la cereale este în creștere. După retragerea Federației Ruse din acordul privind exportul cerealelor pe Marea Neagră, prețul la grîu la bursa de la Paris s-a majorat în ultimul timp cu cîteva zeci de euro per tonă.

6
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?