Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Fermierii cer înghețarea împrumuturilor

25 aug. 2023,, 10:20   Economie
1820 0

Directorul executiv al Asociației "Forța Fermierilor", Alexandr Slusari, consideră că este posibilă stabilirea unui moratoriu temporar la inițierea procedurilor de faliment pentru agricultori.

El a spus că Comisia Națională pentru Situații Excepționale, condusă de Dorin Recean, are dreptul să ia o decizie care să permită temporar posibilitatea de a nu sancționa fermierii care nu pot rambursa creditele din cauza crizei.

Asociația a propus „înghețarea” pentru următoarele trei luni a calculării penalităților pentru neplata creditelor, precum și să fie eșalonate datoriile la împrumuturile acordate fermierilor, pentru a nu admite ruinarea a mii de producători agricoli mici şi mijlocii din Moldova.

Asociația a propus înghețarea pentru următoarele trei luni a acumulării de penalități pentru neplata creditelor, precum și separarea datoriei la creditele acordate fermierilor pentru a preveni ruinarea a mii de producători agricoli mici și mijlocii din Moldova.

Alexandr Slusari a subliniat că nici unul dintre fermieri nu refuză să-și plătească datoriile, inclusiv dobînda la împrumuturi, transmite Noi.md cu referire la infotag.md.


„Acest moratoriu ar trebui să se extindă şi asupra iniţierii procedurii de falimentare a agricultorilor", a subliniat el.

„În ceea ce priveşte întrebarea de ce guvernele României, Poloniei, Ungariei, Bulgariei, care au solicitat de la UE în 2022 ajutor pentru a depăşi consecinţele secetei, au fost auzite și cererile lor au fost susţinute de UE şi de ce Guvernul Republica Moldova, în pofida numeroaselor noastre apeluri, n-a procedat la fel, eu nu am un răspuns", a spus Slusari.

Articol 8 al Legii "cu privire la antreprenoriat și întreprinderi" prevede că ”în cazul instituirii în R. Moldova, în conformitate cu legislaţia, a stării excepţionale, întreprinderile sînt obligate să îndeplinească dispoziţiile autorităţilor administraţiei publice”.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?