X 
Transnistria stiri: 1318
Eurovision stiri: 494

Fermierii nu-și pot vinde cerealele din cauza prețurilor mici

22 aug. 2023,, 08:45   Societate
2608 0

Deși roada de grîu din acest an este aproape dublă față de anul trecut, veniturile fermierilor nu s-au majorat, ci, dimpotrivă, au scăzut.

Agricultorii spun că stau cu depozitele arhipline, deoarece nu pot să-și vîndă cerealele din cauza prețului prea mic. Potrivit lor, piața este plină cu grîne din Ucraina, iar traderii oferă prețuri infime la cumpărarea cerealelor, de aproape două ori mai mici față ce cele de anul trecut. Astfel că agricultorii nu-și pot recupera nici măcar investițiile, notează Noi.md cu referire la tv8.

Deși muncește de ani buni în Franța, Sergiu Pietraru a decis să pornească o afacere în agricultură și acasă, în Moldova. A decis să cultive cereale, iar pentru a avea unde să le păstreze, și-a construit și un depozit în satul Cobîlea, raionul Șoldănești. Acum fermierul stă cu hambarul plin de grîu și orz, deoarece prețul de vînzare este mult prea mic- de maximum doi lei și 40 de bani pentru un kilogram de grîu:

„Mai am încă 30 de tone din an. Nu l-am dat pentru că prețul nu mi-a convenit, trebuia să îl cadonez și anul ăsta e fix aceeași. Nici jumătate nu acoperă din ce am cheltuit, cheltuielile, motorina. Sunt pe contract acolo, cred că mă întorc înapoi și muncim la străini dacă pe noi nu ne ajunge capul să realizăm producția noastră.”

Iar agricultorul Andrei Dînga din raionul Ștefan Vodă are în depozit 1000 de tone de grîu, recoltat în acest an. Spune că cerealele urmau să fie deja vîndute, dacă prețul de pe piață ar fi fost unul rezonabil, și nu doar de doi lei și 60 de bani pentru un kilogram:


„Nu poți să îl vinzi pentru că ieși într-un minus enorm și atunci ești nevoit cu speranța că ceva o să se schimbe, dar văd că nu se schimbă nimic 04.43 musca 05.43 Orzul l-am vîndut la un preț foarte mic că nu mai puteam la 2 lei și 40 de bani, cît de cît să ne menținem 05.53 MUSCA 06.38 Între trei lei 50 și patru lei e sinecostul vă dați seama, atunci eu ca să vînd cel puțin cu o rentabilitate minimă trebuie să-l vînd măcar cu 4 lei și 20 06.51 MUSCA 02.54 Nu știu o să fie nevoiți toți așa cum este să îl vîndă, în minus ,altfel vor fi dați în judecată, deposedați în mare parte de afacere”.

Și agricultorul Sergiu Ivanov din raionul Fălești spune că nu i s-a întîmplat niciodată să ajungă pînă la finele verii cu hambarele pline cu cereale:

„Dacă îl vînd acum, eu răspund penal. Este legea sinecostului, nu avem voie să vindem sub sinecost, ce ne facem noi? Eu vreau să vînd grîul, cum să nu îl vînd. Dați un preț mai mare și îl vînd tot, nu ai cui vinde. Am destul, am cantități mari, niciodată nu am avut așa cantități mari depozitate la ora actuală, tot timpul îl vindeam, sîntem între ciocan și nicovală, nu știu ce o să fie”.

Deși recunoaște că prețul cerealelor în acest an este prea mic, ministerul Agriculturii susține că nu poate influența politica prețurilor, dar că depune eforturi pentru a subvenționa o parte de pierderile agricultorilor. În același timp, oficialii consideră că sînt premise ca prețurile cerealelor să crească în curînd.

„Dacă ați observat prețul la grîu a început cît de cît să crească, da nu esențial, dar cît de cît după ce Rusia a ieșit din acordul cerealelor din Ucraina. Noi știm că la nivel global consumul de cereale a rămas același, ba din contră s-a mărit, producerea de cereale s-a micșorat, respectiv cererea trebuie să existe Se preconizează că prețul la cereale va merge spre creștere”.

Precizăm că în vara anului trecut un kilogram de grîu costa între patru lei și 50 de bani și cinci lei, de două ori mai mult față de vara aceasta. Anterior, fermierii au cerut Guvernului să facă un coridor verde pentru exportul cerealelor autohtone prin portul Giurgiulești. Iar astăzi Cabinetul de miniștri a decis alocarea din Fondul de Rezervă a 200 de milioane de lei pentru fermierii care au avut pierderi la culturile de prima grupă în anul 2022. Banii vor fi oferiți de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură, iar cererile vor putea fi depuse de săptămîna viitoare. De asemenea, recent a fost aprobat regulamentul privind repartizarea celor 4000 de tone de motorină donată de Romînia. Chiar și așa, agricultorii spun că ajutorul nu este suficient și cer de urgență o întrevedere cu premierul Dorin Recean. În caz contrar, ei susțin că ar putea relua protestele, inclusiv cu tehnica agricolă.

1
3
1
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?