X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un angajat care este de 15 ani în concediu medical a dat în judecată firma pentru că nu i s-a mărit salariul în acest timp

17 mai. 2023,, 02:00   Societate
3373 0

Un IT-ist care este în concediu medical din 2008, a încercat să dea în judecată un gigant tehnologic pentru discriminare, pentru că nu a primit nicio mărire de salariu în acest timp.

Ian Clifford spune că a fost victima discriminării pe motiv de dizabilitate, pentru că IBM nu i-a majorat salariul în cei 15 ani, timp în care a lipsit de la muncă din motive de sănătate, potrivit The Telegraph. Conform unei prevederi din contract, Clifford primește peste 54.000 de lire sterline pe an, avînd salariul garantat pînă la 65 de ani, ceea ce înseamnă că va încasa pînă atunci peste 1,5 milioane de lire sterline. Dar Clifford spune că retribuția „nu este suficient de generoasă”, că salariul său de 54.028 de lire sterline se va devaloriza în timp din cauza inflației. Cererea sa a fost respinsă de un tribunal pentru dreptul muncii din Reading, Anglia, iar un judecător i-a transmis că a primit un „tratament favorabil”, transmite digi24.ro

Clifford a început să lucreze pentru Lotus Development în 2000, înainte ca firma să fie achiziționată de IBM. A intrat în concediu medical în septembrie 2008 și a rămas fără serviciu pînă în 2013, cînd a înaintat o plîngere în care reclama și plata pentru concediul medical de 5 ani, la acea dată. În aprilie 2013, cînd Clifford avea peste 30 de ani, s-a ajuns la un „compromis”, plîngerile lui fiind soluționate prin înscrierea în planul de susținere a persoanelor cu dizabilități din compania.

Conform acestuia, o persoană care nu poate lucra nu poate fi concediată, rămîne în continuare angajată în companie, fără „nicio obligație de a veni la serviciu”. Tot acest program spune că, pînă la recuperare, pensionare sau deces, angajatul poate să primească 75% din salariul stabilit prin contract. În cazul lui Clifford, salariul lui era de 72.037 lire sterline, ceea ce înseamnă că din 2013 urma să fie plătit cu 54.028 lire sterline pe an. Planul a fost stabilit pe o perioadă de peste 30 de ani, pînă la împlinirea vîrstei de pensionare de 65 de ani, ceea ce înseamnă că la final va primi 1,5 milioane de lire sterline în total. El a mai primit și 8.685 pentru a soluționa plîngerea din 2013, cu condiția să nu mai depună o nouă plîngere din același motiv.

Dar, în februarie 2022, Clifford a dat IBM în judecată pentru discriminare, repetînd în mare plîngerea anterioară. El a mai spus că a fost tratat incorect, pentru că nu a primit nicio mărire de salariu din 2013. A mai spus că din cauza inflației veniturile lui se vor reduce substanțial.

„Scopul planului era de a oferi securitate angajaților care nu pot lucra, iar asta nu se mai poate întîmpla dacă plățile sînt înghețate pentru totdeauna”. Judecătorul Paul Housego i-a respins plîngerea. „Angajații activi pot primi creșteri de salariu, dar angajații inactivi nu...


Este o diferență, dar, în opinia mea, nu este un prejudiciu. Chiar dacă valoarea celor 50.000 de lire sterline pe an s-ar înjumătăți în 30 de ani, este totuși un beneficiu foarte substanțial”. Clifford are un profil pe LinkedIn în care spune că este „pensionat pe caz de boală”.

0
2
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?