Transnistria stiri: 1319
Eurovision stiri: 494

Un alt stat a interzis elevilor să folosească telefoanele mobile la cursuri

6 dec. 2023,, 19:15   Societate
2810 0

Duma de Stat a Rusiei a aprobat în a treia și ultima lectură amendamentele la legea "Cu privire la educație în Federația Rusă", potrivit cărora elevilor li se va interzice utilizarea telefoanelor mobile în timpul lecțiilor, cu excepția situațiilor care implică pericol pentru viață și sănătate, precum și a cazurilor prevăzute în program.

Proiectul de lege trebuie acum să fie aprobat de Consiliul Federației.

"Implementarea acestei prevederi va reduce la minimum factorii de distragere a atenției elevilor în timpul sesiunilor de instruire", se arată în nota explicativă.

Proiectul de lege stabilește, de asemenea, "o serie de modificări menite să sporească autoritatea profesiei didactice" și consolidează "rolul primordial al profesorului în procesul de predare și formare într-o organizație educațională".

"Pentru comunicarea în caz de urgență, bineînțeles, telefonul poate fi prezent cu copilul sau doar pentru a comunica cu părinții în pauză. Tot ceea ce ține de procesul educațional și de curriculum - fără telefoane", a explicat ministrul Educației, Serghei Kravtsov. El a asigurat însă că "nu este vorba despre nicio interdicție".


Coautorul legii, Olga Kazakova, a precizat că documentul nu specifică unde vor trebui să își lase elevii telefoanele - în vestiar, în foaier, în sala de clasă sau în alte locuri, aceasta ar trebui să fie stabilită chiar de către profesori împreună cu părinții.

"Adoptarea legii va spori autoritatea profesorului, va promova o comunicare vie în clasă", - a declarat președintele Dumei de Stat a Rusiei, Vyacheslav Volodin.

După cum s-a raportat anterior, în Olanda, de la 1 ianuarie 2024, elevilor li se va interzice utilizarea telefoanelor mobile, tabletelor și ceasurilor inteligente în timpul orelor de curs, deoarece acestea le distrag atenția și duc la scăderea performanțelor academice. Guvernul țării a declarat.

"Deși telefoanele mobile sînt strîns legate de viețile noastre, acestea nu își au locul în sala de clasă. Elevii trebuie să se poată concentra și ar trebui să li se ofere posibilitatea de a învăța bine. Cercetările științifice arată că telefoanele mobile provoacă interferențe", a declarat ministrul olandez al educației, Robert Dijkgraaf.

Guvernul a precizat că dispozitivele vor fi permise dacă sînt necesare, inclusiv în cadrul lecțiilor de competențe digitale, din motive medicale sau dacă vor fi folosite de persoane cu dizabilități.

Poate că Moldova ar trebui să adopte practica Olandei și a Rusiei de a interzice elevilor să folosească telefoanele în timpul lecțiilor?

10
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?