X 

Trombițchi: "Partea ucraineană a Comisiei Nistrene are ca scop protejarea intereselor hidroenergeticilor"

26 iun. 20:00   Societate
2140 0

Diferența dintre abordarea europeană vizavi de gestionarea bazinelor rîurilor și abordarea care a fost în Uniunea Sovietică este că, în primul caz, la luarea deciziilor participă toate persoanele interesate.

Despre aceasta a declarat directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", moderată de Alexandru Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.

El a menționat că problemele privind gestionare rîului Nistru, determinarea volumelor necesare pentru irigații, apă potabilă și așa mai departe, sînt rezolvate în cooperare cu ecologiștii de pe ambele maluri ale Nistrului.

"Am organizat deja 12 conferințe, care reunesc toate părțile interesate pentru a evalua situația actuală de pe Nistru și a oferi cîteva recomandări guvernelor. La sfîrșitul fiecărei conferințe, trimitem guvernelor cîte două pagini cu recomandări și sfaturi privind acțiunile ulterioare. Uneori primim răspuns de la ele, adică o reacție. Pentru prima dată, am primit un scurt răspuns din partea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei. Ei au spus că vom primi o reacție completă la poziția noastră exprimată la conferință. Dar cu asta s-a terminat totul. Adică prin luna noiembrie am primit acest scurt răspuns, dar poziția în sine așa și nu am primit-o. Dar nu este nimic grav, pentru că noi lucrăm în cadrul Comisiei Nistrene", a subliniat Ilia Trombițchi.

Potrivit acestuia, în cadrul Comisiei Nistrene există un grup de lucru în diverse domenii și anume în aceste grupuri de lucru se pregătesc deciziile Comisiei.

"Deciziile Comisiei Nistrene sînt de natură consultativă pentru cele două guverne, iar în cele din urmă succesul depinde de cît de puternice sînt pozițiile ecologiștilor într-un anumit guvern. Dacă în Guvernul Moldovei, după părerea mea, ei sînt suficient de puternici, atunci în Ucraina, aș spune că domină încă interesele economice și cele energetice. Și într-o mare măsură, partea ucraineană a Comisiei Nistrene are drept scop protejarea intereselor persoanelor în domeniul hidroenergetic", a declarat directorul Asociației Internaționale a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?