X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 962

Tot mai puțini poștași la sate. În ultimii 5 ani, numărul lor a scăzut de circa trei ori

24 iun. 19:30   Societate
1881

Numărul poștașilor din țara noastră s-a redus dramatic, în ultimii ani. De exemplu, dacă în 2020, în sate, activau circa 1600 de muncitori, spre sfîrșitul anului trecut jumătate au plecat din funcție. La orașe, datele diferă, dar nu foarte mult. Echipa TV8 a discutat cu doi poștași, ambii cu o experiență de ani buni în aducerea scrisorilor. Deși se plîng că au o muncă anevoioasă, spun că, dacă ar lua-o de la capăt, tot poștași ar lucra, informează Noi.md cu referire la tv8.md.

De-i ploaie, zăpadă sau frig, Nadejda Borș cutreieră în lung și lat comuna Stăuceni, pentru că trebuie să ducă la timp pensiile, scrisorile și ziarele. Deși are 74 de ani, spune că puterile trebuie să o mai țină să care cu ea geanta de poștaș, pentru că nu are cine să o înlocuiască:

„Foarte mult îmi place munca, dar îmi pare rău că tinerii nu vin să muncească la poștă. Înainte, elevii din clasele mari veneau să lucreze, în vacanță, dar acum e altă vreme. Am vrut să renunț la activitatea mea, dar aștept să vină cineva, ca să las serviciul pe mîini bune”.

Femeia spune că parcurge, zilnic, zeci de kilometri. Și nu se deplasează cu bicicleta, ori cu alt mijloc de transport, ci pe jos:


„sînt 19 străzi. sînt străzi mici, dar sînt și cîte 3,5 km. Zilnic merg pe jos pînă la 16 km. M-au mușcat și cîinii mai mult decît pe ceilalți poștași. Dar oricum, comunic cu oamenii, duc scrisori. Cineva se bucură, altul plînge. Foarte mult mă așteptă. Eu am satisfacție de la munca pe care o fac”.

Și Andrei Cazacu muncește ca poștaș deja de 11 ani, la Chișinău:

„Bănuim noi, că aceasta se datorează faptului că de mai mulți ani, Întreprinderea a delăsat acest segment. Nu au majorat salariile de mai mulți ani, poștașii nu au fost echipați cu genți, cu îmbrăcăminte și cu încălțămintea de serviciu.Potrivit responsabililor de la Poșta Moldovei, în prezent, salariul unui poștaș începe de la 4 800 de lei, și asta majorat cu aproape 20 la sută, începînd cu 1 mai curent. Mai mult, autoritățile spun că urmează să fie achiziționate și echipamente moderne.

„Pînă la finele anului, planificăm să efectuăm procedura de achiziție a încălțămintei și îmbrăcămintei pentru poștași”.

Potrivit datelor Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, la sfîrșitul anului trecut în Republica Moldova erau circa 1300 de poștași, cu circa 700 mai puțin față de 2020 și de aproape două ori mai puțin decît în anul 2017, cînd erau peste 2400 de poștași.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав