X 
Cazul Șor stiri: 599

Tinerii din Moldova au sărbătorit Ziua Cosmonauticii

12 apr. 23:50   Societate
4636 0

Pe 12 aprilie, de Ziua Internațională a cosmonauticii, cînd întreaga lume sărbătorește cel mai mare eveniment din istorie – primul zbor al omului în spațiu, tinerii din Moldova au participat la o Dictare stelară și au depus flori la bustul primului cosmonaut, Iuri Gagarin, în Tiraspol.

Platformă pentru scrierea Dictări stelare "Поехали!", cu sprijinul Rossotrudnichestvo, a devenit Centrul Rus al Universității din Transnistria. Participanții au fost studenți ai universității, activiști și voluntari ai mișcării de tineret "Обновление " și ai Uniunii Comunităților Ruse, studenți ai Institutului de Drept din Tiraspol. Tinerii s-au înregistrat preliminar pe site-ul Dictării Stelare.

Înainte de începerea testului de cunoștințe pe tema spațiului, în cadrul unei transmisiuni online din Muzeul de Stat de Istorie a cosmonauticii K. E Țiolkovski, li s-a adresat cosmonautul, eroul Rusiei, Serghei Avdeev și directorul Institutului de Cercetări Spațiale al Academiei Ruse de Științe, Anatolii Petrukovici. Anul acesta textul Dictării a fost citit de autorul său - Anton Pervușin, scriitor și jurnalist rus, istoric al cosmonauticii, autorul al mai multor cărți de științifico-fantastice și științifico-populare.

Participanții au completat golurile de cuvinte într-un text literar despre spațiu, alegînd-o pe cea corectă dintre opțiunile propuse. În fiecare cuvînt lipsă se ascundea un fapt istoric sau științific obiectiv. Tinerii au avut ocazia să descopere fapte și evenimente necunoscute anterior din istoria și chiar viitorul explorării spațiale.

După acest test, sistemul a calculat automat numărul de răspunsuri corecte și a informat imediat fiecare participant despre rezultatul său. Tinerii care au obținut cel mai mare punctaj au primit ecusoane simbolice cu imaginea lui Iurii Gagarin, pregătite de mișcarea de tineret " Обновление ".


Apoi, pe bulevardul care poartă numele primului cosmonaut iuriI Gagarin, lÎngă clădirea principală a Universității, participanții la acțiunea "Dictarea stelară" au depus flori la bustul primului explorator al spațiului. La memorial au venit cu flori și elevii împreună cu învățătorii școlilor din apropiere. Dascălii i-au îndemnat pe copii să păstreze cu atenție paginile istoriei despre explorarea spațiului și să-și amintească de cei care au deschis calea către stele.

În perioada sovietică Moldova a avut o contribuție semnificativă la explorarea spațiului. Fabricile "Mezon", "Signal", "Scetmaș", "Microprovod" și alte întreprinderi produceau piese electronice, instrumente și alte echipamente necesare pentru construcția navelor spațiale.

Republica a dezvoltat și a produs o peliculă fotografică specială, fiecare cadru fiind acoperit cu mai multe straturi dintr-un compus fotosensibil special, fapt ce permite să fie folosită în mod repetat în spațiu, precum și un creion care putea fi folosit în condiții de imponderabilitate.

Oamenii de știință și agricultorii din Moldova au devenit s-au numărat printre principalii creatori și producători de mîncare pentru cosmonauți. Pentru aceasta, în țară a început să fie folosită o nouă tehnologie de sublimare a fructelor și legumelor, producție de sucuri, piureuri de fructe și sosuri de legume. La recomandarea cosmonautului George Greciko, vinificatorii moldoveni au dezvoltat o băutură terapeutică și tonică "Kosmiceskii", care oferea energie cosmonauților în timpul zborului și îi ajuta să se recupereze după aterizare.

La fabricarea sa era folosit vin, suc de struguri, eleutherococcus, ginseng și diverse ierburi. Emblema băuturii, care este produsă și în prezent de ”Buchetul Moldovei” SA din orașul Dubăsari, a fost desenată de cosmonautul Alexei Leonov. Pe lîngă mîncare în tuburi, aici a fost dezvoltat și un dispozitiv pentru producerea biomasei - "carne spațială", din care cosmonautul Valentin Lebedev gătea bucate pe nava spațială Soiuz-13.

10
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?