WASP-39b, spre deosebire de Pămînt, nu își schimbă poziția, rotindu-se în jurul stelei sale. Prin urmare, părți ale planetei sînt infinit scufundate în întuneric. Prin urmare, s-ar putea presupune că partea întunecată este considerabil mai rece decît partea luminoasă, dar s-a dovedit a nu fi chiar așa. După cum scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată în Nature, datele obținute de telescopul spațial James Webb (JWST) au arătat că, atunci cînd gazul se încălzește pe partea dinspre stea, acesta formează vînturi puternice care ating mii de kilometri pe oră și care sînt îndreptate spre partea întunecată, în timp ce vînturile care vin din cealaltă parte împing gazul rece spre partea luminoasă. Ca urmare, temperaturile de pe partea întunecată ating o temperatură infernală de 787 de grade Celsius, în timp ce partea luminoasă este cu 220 de grade mai rece și are mai mulți nori.
Cercetătorii au reușit să adune aceste informații datorită spectrografului în infraroșu apropiat al Telescopului Spațial Webb, care le-a permis să compare lumina care a călătorit prin atmosfera exoplanetei în timp ce aceasta se deplasa în fața stelei cu lumina emisă de stea atunci cînd aceasta nu era obstrucționată.
Nu este încă clar cît de mult afectează acești nori temperatura, dar echipa JWST speră să afle cu ajutorul unor analize suplimentare.
Adăuga comentariu