Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

The Times: Chișinăul cere Londrei extrădarea lui Cavcaliuc

12 mai. 2023,, 09:38   Societate
4069 0

Moldova a depus rapoarte la Ministerul de Externe britanic care ar fi mărturie despre implicarea liderului partidului de opoziție PACE în scandaluri de corupție, relatează ziarul. Guvernul Republicii Moldova a cerut autorităților britanice extrădarea liderului partidului de opoziție PACE (Partidului Acasă Construim Europa), Gheorghe Cavcaliuc, care locuiește la Londra, a scris joi ziarul The Times, citând documente care au intrat în posesia sa, notează Adevărul.

Potrivit acestuia, autoritățile moldovenești au transmis la Ministerul de Externe britanic rapoarte care ar fi mărturie despre implicarea lui Cavcaliuc în scandaluri de corupție. Aceste materiale au fost întocmite de avocați și activiști din Moldova și Marea Britanie, care cer înghețarea conturilor politicianului în băncile britanice.

Cavcaliuc, care a condus anterior Inspectoratul General al Poliției Republicii Moldova, a numit aceste acuzații „absolut false”. Ministerul de Externe a refuzat să comenteze rapoartele despre cererea Chișinăului de extrădare către acesta a opoziției moldovenești.

Potrivit publicației, politicianul s-a mutat în Marea Britanie în 2020. În noiembrie 2021, o instanță din Chișinău a emis un mandat de arestare preliminară pe numele lui Cavcaliuc pentru o perioadă de 30 de zile. Politicianul este acuzat de huliganism, incitare la violență și fabricare de dosare penale. The Times a subliniat că Interpolul a refuzat să îl înscrie pe Cavcaliuc pe lista internațională de urmăriți deoarece conduce un partid de opoziție, ceea ce înseamnă că acesta ar putea fi un caz politic.

Cavcaliuc a spus că a fost victima persecuției politice din partea autorităților moldovenești. El a negat, de asemenea, acuzațiile privind legăturile sale cu Kremlinul, amintind că a fost reținut pe un aeroport din Moscova în 2021 și i-a fost refuzată intrarea în Rusia. El a subliniat că partidul PACE este „pro-european și pro-NATO”.

6
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?