X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Studiu: Moldovenii mănîncă prea sărat

22 mai. 08:45   Societate
2445 0

În Republica Moldova, adulții consumă de două ori mai multă sare, decît cantitatea maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Sunt date prezentate în ultimul studiu privind consumul alimentar de sare.

Cea mai mare cantitate de sare se consumă la sate, iar sursa principală este pîinea. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că consumul excesiv de sare afectează grav sănătatea, iar pericolul este și mai mare pentru cei care suferă de boli cardiovasculare sau hipertensiune arterială, notează noi.md cu referire al tv8.

Moldovenii consumă zilnic aproximativ 11 grame de sare, arată datele ultimului studiu privind consumul alimentar, realizat la nivel european. Cel mai înalt nivel de consum al sării este în rîndul bărbaților. Datele mai arată că populația din mediul rural mănîncă alimente mai sărate decît cea din mediul urban. Cea mai importantă sursă de sare o reprezintă pîinea și produsele de panificație. Potrivit studiului, un adult consumă zilnic, în medie cinci felii de pîine, care conțin în jur de 5 grame de sare. Nici vecinii de peste Prut nu stau mai bine la acest capitol. Românii consumă 12 grame de sare, de aproape 3 ori mai multă decît cantitatea admisibilă. La fel se poziționează și ucrainenii, care consumă zilnic 12,60 de grame de sare. Majoritatea celor cu care am discutat astăzi spun că nu pot renunța la sare deoarece fără acest condiment bucatele nu ar avea gust.

Nutriționiștii spun că adulții nu ar trebui să consume mai mult de cinci grame de sare pe zi. Cantitatea maximă de sare recomandată copiilor variază în funcție de vîrsta acestora. De exemplu, pînă la nouă luni nu este necesar de adăugat sare în mîncare. Unele femei ne-au spus că de cînd au devenit mămici au învățat să mănînce mai puțin sărat.

Consumul unei cantități prea mari de sare constituie un factor de risc ce favorizează creșterea tensiunii arteriale, dar și a altor afecțiuni. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că consumul excesiv de sare este periculos.


Săptămîna curentă este dedicată creșterii gradului de conștientizare a riscurilor pentru sănătate de pe urma consumului excesiv de sare. Potrivit medicilor, scăderea aportului de sare este recunoscută ca fiind cea mai bună intervenție pentru reducerea bolilor netransmisibile. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite anual, dacă consumul global de sare s-ar fi redus la mai puțin de 5 grame pe zi pentru o persoană. În cadrul unui program național, autoritățile noastre și-au propus să reducă pînă în 2027 consumul de sare cu circa 30 la sută.

1
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?