X 
Arşiţa stiri: 166
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle

13 iul. 23:31   Sănătate
10119 0

Bicarbonatul de sodiu este un aliment minune care ne ajută în foarte multe cazuri.

De la prepararea mîncărurilor, pînă la îngrijirea corporală sau curățenie în casă, acest produs simplu ne face viața mai ușoară. La fel cum este și în acest caz. Iată de ce este bine să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle.

De ce să pui bicarbonat de sodiu în apa în care fierbi ouăle

Ouăle fierte sînt o gustare rapidă și foarte sănătoasă. Însă, decojirea acestora uneori poate fi o adevărată provocare. Unele se decojesc mai ușor, altele mai greu, ajungînd să arunci jumătate din albuș. Diferența constă în prospețimea lor. Astfel, ouăle ce au coaja mai veche de 7-10 zile este mai ușoară, pe cînd cele mai proaspete au coaja mai grea, deci mai greu de îndepărtat. Coaja ouălor mai proaspete este mai greu de îndepărtat deoarece aceastea sînt mai puțin alcaline decît ouăle mai vechi, transmite stiridinlume.ro.

Conform trucului care le-a făcut viața mai ușoară multor gospodine, poți rezolva această problemă foarte simplu: adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în crăticioara în care fierbi ouăle, atunci cînd apa clocotește. Bicarbonatul de sodiu face ca ouăle să fie mai alcaline, ceea ce înseamnă că va ușura procesul de fierbere și, automat, decojirea ouălor va fi una mult mai simplă.


Dacă dorești să vezi cît de vechi sînt ouălor, poți verifica asta printr-un alt truc simplu. Pentru asta este necesar să scufunzi oul în apă. Dacă acesta rămîne la suprafață înseamnă că se apropie de termenul de expirare, iar dacă se scufundă înseamnă că este proaspăt.

Cît se fierbe un ou moale și cît unul tare

Timpul de fierbere depinde de textura pe care o vrei: un gălbenuș lichid, unul moale sau unul tare? De asemenea, este bine de reținut că timpul de fierbere se scurge din momentul în care apa începe să fiarbă. Așadar, cronometrează timpul de fierbere cînd apa începe să fiarbă, nu cînd pui ouăle în apă! Iată cît se fierbe un ou moale și cît unul tare:

  • Ou foarte moale, cu gălbenuș lichid – 2 minute
  • Ou cu gălbenuș semi-moale, adică puțin lichid, dar și un pic moale – 4 minute
  • Ou cu gălbenuș moale – 6 minute
  • Ou cu gălbenuș tare, dar puțin cremos – 8 minute
  • Ou cu gălbenuș tare – 10 minute
  • Ou cu gălbenuș foarte tare – 12 pînă la 15 minute (atenție: ouăle mai mici lăsate prea mult timp la fiert pot căpăta o nuanță verzuie a gălbenușului)

Ouăle fierte pot fi ținute în frigider pînă la o săptămînă, însă cele descojite trebuie mîncate în aceeași zi. Ținute la temperatura camerei, ouăle fierte sînt comestibile doar două ore. Așadar, nu mînca niciodată seara un ou fiert care a rămas de dimineață pe masă. Altfel, riști o toxiinfecție alimentară!

24
7
3
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав