Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4051

Strășeni - orașul cu iluminat stradal dirijat online

15 sep. 2023,, 09:30   Societate
2548 0

Mai multă lumină, dar şi mai multă economie la factură, la Străşeni. Oraşul este printre puţinele din R. Moldova conectat la sistemul smart city, adică iluminare publică modernă, dirijată online.

Lungimea rețelei este de peste un kilometru şi se întinde pe una dintre cele mai aglomerate străzi din oraș.

"Au fost instalate 60 de plafoane. Becurile sînt speciale, se pot conecta sau stinge printr-un program special, care se conduce de la un centru prin calculator", spune Gheorghe Guțan, şef, gospodăria comunală Străşeni.

Strada Mihai Eminescu este primul sector din oraşul Străşeni care este iluminat inteligent. Autorităţile îşi propun să extindă acest serviciu.

"Este una dintre străzile principale cu cel mai mare flux de cetăţeni şi transport. Evident, ne propunem să extindem acest serviciu în comunitate", a menționat Valentina Casian, primarul municipiul Străşeni.


Proiectul are o valoare de 60 de mii de euro, costul fiind acoperit de către o companie din România, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

Pe lîngă controlul inteligent al iluminatului public, sistemele smart city au și alte avantaje: pot oferi autorităţilor informaţii despre calitatea aerului, poluarea fonică, trafic.

Vă reamintim că mai multe informații despre satele, orașele și raioanele Republicii Moldova, pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md, la compartimentul "Localitățile Moldovei".

2
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?