X 
Jocurile Olimpice stiri: 118
Transnistria stiri: 1410

A fost lansată platforma online dedicată dezvoltării pieței de energie din biomasă

5 iul. 18:00   Economie
2207 0

Platforma online dedicată dezvoltării pieței de energie din biomasă în Republica Moldova - piata-biomasa.md - a fost lansată pe 5 iulie 2024 în cadrul Conferințelor tehnico-științifice cu participare internațională „Energie, eficiență, ecologie și educație” și „Instalații pentru construcții și economia de energie”, desfășurate cu sprijinul Guvernului Japoniei și al PNUD.

Această platformă concentrează informațiile necesare pentru producătorii și consumatorii de biocombustibil, pentru furnizorii de utilaje de brichetare, peletare și balotare, centrale termice pe biomasă, servicii energetice și alte componente ale pieței de biocombustibil.

„Energia regenerabilă nu înseamnă doar panouri fotovoltaice, iar biomasa în Republica Moldova poate avea un rol mai semnificativ în mixul energetic și să contribuie la obiectivul de a avea 27% energie regenerabilă în consumul final al sectorului energetic. Astfel de instrumente online, care vor conecta cererea și oferta de piață, sînt de mare folos, dar mai trebuie ca toți participanții pieței să înțeleagă avantajele biocombustibililor solizi și să aibă la dispoziție platforma necesară pentru realizarea investițiilor în dezvoltarea și utilizarea acestora”, menționează Carolina Novac, secretara de stat în cadrul Ministerului Energiei.

Platforma permite tuturor participanților pieței - companii, instituții publice și persoane fizice - să publice și să urmărească anunțuri de vînzare-cumpărare a produselor și serviciilor din sectorul energiei din biomasă. Astfel, se va facilita schimbul de informații și se vor conecta mai bine producătorii de biomasă cu potențialii consumatori pentru o dezvoltare eficientă și sustenabilă a acestui sector în Republica Moldova.

„Dezvoltarea pieței de biomasă este un element important în procesul de tranziție energetică a Republicii Moldova. Prin intermediul acestei platforme electronice dedicate comercializării biocombustibililor solizi în Republica Moldova, se deschide oportunitatea de a facilita accesul la aceste resurse ecologice și durabile, contribuind astfel la diversificarea surselor de energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili. Ori, acest domeniu, pe lîngă avantajele economice și de mediu la nivel național, are și un impact social semnificativ prin crearea locurilor noi de muncă și dezvoltarea economiei circulare la nivel local”, subliniază Ion Muntean, directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă.


În cadrul conferințelor, participanții au discutat despre capacitatea Republicii Moldova de a diminua emisiile de CO2, instrumentele de sprijin pentru dezvoltarea pieței de bioenergie, oportunitățile de valorificare a deșeurilor agricole și menajere în scopuri energetice, producerea biogazului și cultivarea plantelor energetice, precum și barierele în promovarea biomasei. „În Republica Moldova există un potențial mare de biomasă solidă, iar platforma creată va avea un rol important în valorificarea acestuia.

În acest sens, parte a aceluiași proiect, 10 producători de biocombustibili solizi vor fi sprijiniți să-și eficientizeze producția, iar 80 de familii cu grad înalt de vulnerabilitate energetică urmează să beneficieze de instalarea centralelor pe biomasă”, susține Mihail Lupu, consultant în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova. Platforma online a fost realizată cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, în cadrul proiectului „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, implementat de PNUD. Platforma informațională a fost inițial elaborată în anul 2016, în cadrul proiectului „Energie și Biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

1
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?