X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Stoianoglo: Din scrisoarea publicată de Inga Grigoriu nu este clar că Platon a furat

21 iul. 2021,, 11:10   Societate
4873 2

Veaceslav Platon a fost achitat pe un episod concret. Dacă vor fi constatate alte încălcări, noi vom instrumenta și vom trage la răspundere.

Din scrisoarea publicată de Inga Grigoriu nu este clar că el a furat. Declarațiile au fost făcute de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4, ediția de marți, 20 iulie curent, privind subiectul Laundromatului, scrie realitatea.md.

„În scrisoarea publicată de doamna Inga Grigoriu scrie doar că o companie a participat la niște tranzacții și nici data nu este indicată. Presupun că totul s-a întîmplat în 2010, însă acțiunile finale privind frauda bancară au avut loc în noiembrie 2014, cînd BNM a eliberat peste 10 miliarde pentru paguba în urma administrării neeficiente a 3 bănci din țară. Eu, în general, nu înțeleg cu ce s-a ocupat pînă acum doamna Grigoriu.

Pot să vă dau niște sugestii. Sînt sigur că comisia asta a fost creată la inițiativa deputaților ȘOR și oamenilor din anturajul lui Vlad Plahotniuc. Doamna a fost numită acolo șefă și folosită pentru discreditarea mea în calitate de procuror general”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Procurorul general și-a exemplificat acuzațiile prin faptul că în raportul prezentat de Inga Grigoriu de 4 file, mai mult de 2 se referă la persoana sa.


„În pofida faptului că eu nu am nicio legătură. Eu, în general, am auzit despre Laundromat, cînd am devenit procuror general”.

„Declarația nu a apărut întîmplător. În spate stă domnul Morari (n.r. Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție). El a făcut raportul respectiv.

În plus, consiliera ei este și Oxana Țurcan, pe care am concediat-o pentru încălcări financiare în activitatea sa. Dînsa a fost angajată la Parlament. Iată așa oameni vorbesc despre imaginea procurorului general”, a conchis acesta.

Amintim că, la începutul acestei luni, s-a anunțat că raportul final al Comisiei de anchetă privind Laundromatul este gata în proporție de 100%, însă proiectul nu poate fi deocamdată înregistrat în Parlament pentru a fi examinat, întrucît 4 membri ai comisiei nu și-au pus semnăturile. Era vorba de deputați PSRM, Pro Moldova, dar și de Denis Ulanov de la Partidul „ȘOR”.

„Potrivit concluziilor la care a ajuns Comisia „Laundromat”, „arhitectul” spălării banilor rusești prin băncile din țara noastră a fost nimeni altul decît Veaceslav Platon. Cel din urmă a negat acuzațiile și s-a cerut a fi audiat în cadrul Comisiei, însă nu a fost dat curs cererii date.”

Comisia pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari, prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, a fost creată în data de 30 noiembrie, printr-o hotărîre a Parlamentului. Termenul de activitate a acesteia a expirat pe 28 martie, însă, ulterior, termenul ei de activitate a fost extins cu 45 de zile.

Din cadrul „Comisiei Laundromat” au făcut parte deputați din toate fracțiunile parlamentare. Aceasta a avut drept scop identificarea celor vinovați, tragerea lor la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova, cît și purificarea instituțiilor de stat de persoanele care au fost implicate direct sau indirect în schema respectivă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?