X 
Eurovision stiri: 490
Transnistria stiri: 1302

SOS! Adolescenții cumpără activ amestecuri periculoase prin intermediul rețelelor de socializare

22 feb. 2020,, 14:00   Societate
4622 0

În Moldova, publicul larg bate alarma cu privire la faptul că adolescenții cumpără activ prin intermediul grupurilor de pe rețelele de socializare amestecuri periculoase, în special, un analog al tutunului de mestecat, așa-numitul snus.

Amestecul comercializat conține tutun în cantități foarte mici, el constă în fond din substanțe chimice, aromatizatori, nicotină și adaosuri de substanțe narcotice.

Acest amestec nuclear este cumpărat fără greutate și de adolescenți, care ulterior apelează la substanțe narcotice mult mai tari.

Psihologul Vera Ursu a povestit portalului Noi.md că la ea, ca specialist, s-au adresat părinți, care bănuiau că ceva nu este în regulă cu copiii lor.

Unul dintre liceele din capitală chiar a rugat psihologul să țină o prelegere în fața părinților, în care ea a relatat despre apariția noului tip de snus în Moldova, a demonstrat cum arată, pentru ca maturii să-l poată identifica cu ușurință.


Snusul comercializat la Chișinău diferă de veritabilul tutun de mestecat, consumat de suedezi, la noi există un ”DAR” enorm”, a avertizat Vera Ursu.

”Deoarece eu lucrez cu adolescenții dependenți, știu exact că acest snus poate fi comercializat ca drog, deoarece el este stropit cu elemente chimice speciale. Și adolescentul își pune sub buză cea mai veritabilă substanță narcotică. Ea poate provoca un supradozaj cu urmări analogice celor provocate de consumul de marijuană - vomă, amețeli, stare de prostrație. Dacă adolescentul a consumat amestecul în timpul orei, dintr-un elev activ el se transformă momentan într-o persoană relaxată, care pune capul pe bancă și nu înțelege ce se petrece cu ea. Dar dacă consumul de marijuană provoacă dilatarea pupilelor, în cazul snus nu ezistă astfel de semne. Nu poți înțelege că copilul este sub influența snus – nu există mirosul caracteristic tutunului, el nu este detectat în sînge, doar afectează stomacul și provoacă reflexe de vomă”, a menționat Vera Ursu.

Potrivit ei, mulți părinți au fost uimiți de informația dată, deoarece unii văzuseră la copiii lor asemenea pachețele-pernuțe sau ”gume”.

Psihologul a încercat să afle de ce printre elevii din Chișinău a devenit popular noul tip de snus și a înțeles: adolescenții văd în el o alternativă comodă a fumatului în timpul orelor.

În școli, elevii dependenți de tutun pot fuma în timpul recreației mari, care vine numai după lecția a patra. Pentru a compensa această situație, ei își pun sub buză un snus și astfel primesc doza de nicotină fără a risca să fie demascați de profesori. Iar pedagogii nedumeriți nu înțeleg ce au elevii, care brusc devin moleșiți și indiferenți.

Răspunzînd la întrebarea ”ce-i de făcut în aceste cazuri, cum prevenim această dependența dăunătoare a adolescenților?”, psihologul Vera Ursu a menționat că în asemenea cazuri e puțin probabil să ne isprăvim de unul singur, aici e nevoie de eforturi comune – ale familiei, școlii, psihologului, organelor de drept.

După părerea sa, poliția trebuie să monitorizeze rețelele sociale și site-urile comerciale pentru a depista și a închide punctele de realizare a tot felul de amestecuri și substanțe narcotice.

Interlocutoarea Noi.md consideră că chiar dacă poliția reține grupări mari, care difuzează substanțe narcotice, persoanele mai mărunte rămîn în liberate și își continuă activitatea.

Chiar dacă legea interzice vînzarea tutunului de mestecat și el nu este în comerțul liber, nu-i greu deloc că găsești modalitatea de a-l cumpăra. Acest snus, care în Moldova este asemănător gumelor de mestecat rotunde Bubble gum, poate fi lesne cumpărat în Internet– pe ”999”, Telegram”.

Adevărul e că, după cum a menționat psihologul, pe Telegram este practic imposibil să urmărești lanțul de la comanditari la vînzători, dat fiind că aceștia din urmă au născocit o schemă sofisticată de comercializare a substanțelor și amestecurilor narcotice.

”Banii sînt transferați pe un cont Qiwi-portofel, deschis anume în acest scop și este imposibil să-l urmărești”, a spus Vera Ursu.

Potrivit ei, după achitare, la telefonul comanditarului este expediată o imagine care indică locul unde se află acest marcaj, dacă este vorba de droguri. Dacă de snus, totul e mult mai simplu datorită asemănării exterioare cu guma de mestecat. Chiar dacă adolescentul este prins asupra faptei, el poate scăpa ușor pe motiv că a cumpărat gumă de mestecat și nu bănuia că i s-a dat ceva interzis de lege.

Adolescenților nici prin cap nu le trece, că snus-urile și substanțele narcotice le afectează sănătatea. Adesea ei spun că nu va fi nimic dacă vor încerca o singură dată. Însă ca regulă ”ștrengăria”, cum este adesea numită această dependență, nu se reduce la o singură dată.

”În prezent, am în terapie cca 20 de adolescenți. Printre ei – copii care au început cu snus, după care au trecut la droguri mai puternice – marijuana, apoi – chimie sau ”sare”, de genul extasy etc.”, a subliniat psihologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?