COVID-19 : VACCINAȚI 1 005 181  INFECTAȚI 409 397 (+2394)   TRATAȚI 370 993     DECESE 10 522(+9)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 544
Coronavirus stiri: 7927

Sindicaliștii cer Guvernului să asigure bugetarii cu tichete de masă

14 aug. 2018,, 15:50   Societate
2691 0

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită autorităților să prevădă în bugetul de stat resurse financiare pentru acordarea tichetelor de masă angajaților din sectorul bugetar, notează Noi.md.

Sindicalișii cer ca de tichete de masă să beneficieze categoriile de personal cu salarii mici din domeniul învățămîntului, culturii și asistenței sociale. Despre aceasta se arată în scrisoarea adresată de către Oleg Budza, președintele CNSM, prim-ministrului Pavel Filip.

“CNSM a salutat și susținut în totalitate adoptarea și promovarea Legii nr. 166 din 21.09.2017 cu privire la tichetele de masă. Implementarea acestei legi a demarat, luînd amploare, dar depinde de mai mulți factori, precum posibilitățile angajatorului de a utiliza tichetele de masă, existența operatorilor de tichete de masă, disponibilitatea resurselor financiare etc.”, se arată în scrisoare.

Potrivit Legii, posibilitatea de a beneficia de tichete de masă este prevăzută și pentru angajații din sectorul bugetar. Acordarea tichetelor de masă pentru sectorul bugetar se efectuează la decizia angajatorului din contul alocațiilor prevăzute pentru cheltuieli de personal în anul bugetar în curs.

„Condițiile de acordare a tichetelor de masă de către angajatorii unităților bugetare pot fi stabilite în contractele colective de muncă, actele normative la nivel de unitate, contractele individuale de muncă”, susțin sindicaliștii.


Conform Legii privind tichetele de masă, angajatorul urmează să distribuie salariaților tichete de masă la sfîrșitul fiecărei luni, pornind de la numărul zilelor lucrătoare în luna precedentă. Totodată, salariatul urmează să utilizeze un număr de tichete cel mult egal cu numărul zilelor efectiv lucrate. Ele pot fi utilizate exclusiv de către salariat și este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X