X 
Cutremure stiri: 502

Serebrian nu exclude că se va renunța la energia electrică ieftină din Transnistria

15 aug. 2022,, 17:43   Societate
2967 0

Între malul drept și malul stîng al Nistrului există o relație de interdependență în ceea ce privește furnizarea energiei electrice și nu poate fi vorba despre un șantaj al Tiraspolului sub acest aspect. Totuși, Chișinăul ar putea renunța la energia electrică ieftină din Transnistria, dacă va fi vorba despre „un preț al demnității”. Precizarea a fost făcută de către vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, într-un interviu pentru Jurnal.md.

De asemenea, demnitarul a precizat că autoritățile de la Chișinău nu își doresc închiderea uzinei de la Rîbnița, întrucît acolo muncesc sute de cetățeni moldoveni.

Întrebat cu privire la un eventual șantaj din partea Tiraspolului, din motivul dependenței energetice a malului drept, vicepremierul Oleg Serebrian a răspuns că, cu același succes, și Chișinăul poate „șantaja”, fiind singurul cumpărător de energie electrică din Transnistria.

„Folosirea cuvîntului șantaj în cazul dat este nepotrivită. Pentru că și Chișinăul îi poate șantaja în același fel, căci noi sîntem singurul cumpărător al energiei electrice de acolo. Dacă noi nu cumpărăm, cine cumpără? Dar ei trebuie să funcționeze, nu? Ajungem iarăși la interdependență și nu știu cine de cine depinde mai mult în cazul cu electricitatea”, a explicat Serebrian.

Vicepremierul a precizat că, în pofida prețului avantajos, Chișinăul ar putea renunța la achiziția de energie electrică din stînga Nistrului.


„Da, prețul pe care ni-l oferă Tiraspolul este incomparabil mai interesant decît cel de pe alte piețe, dar la un moment dat poate să apară o situație cînd vom spune că acesta este un preț al demnității și noi preferăm să achiziționăm de două ori mai mult, dar din altă parte”, a precizat oficialul.

Oleg Serebrian s-a referit și la criticile cu privire la prelungirea licenței pentru uzina din Rîbnița. Acesta a subliniat că nu se dorește închiderea întreprinderii, întrucît asta ar însemna ca mii de persoane să rămînă fără un loc de muncă.

„A fost o decizie temporară, pentru a aduce în conformitate instalațiile ecologice ale întreprinderii. Noi nu avem interesul ca această uzină să fie lichidată, pentru că acolo lucrează cetățenii noștri de pe ambele maluri ale Nistrului. (…) Da, am auzit speculații că aceasta s-a făcut doar în legătură cu importul de electricitate, dar nu este chiar așa. Întotdeauna, la negocieri, folosești diferite instrumente, dar în orice caz noi ținem cont și de dimensiunea umanitară. Dacă mîine s-ar închide întreprinderea respectivă, mii de oamerni vor rămîne fără lucru. Ceea ce dorim noi este ca întreprinderile date să funcționeze în deplină conformitate cu legislaația țării noastre”, a conchis oficialul.

Amintim că, în luna iunie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a prelungit, pînă la 31 august 2022, valabilitatea autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor eliberată pentru Uzina Metalurgică din Rîbnița. Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, a recunoscut, anterior, că prelungirea autorizației pentru uzina metalurgică de la Rîbnița reprezintă compromisul identificat cu stînga Nistrului pentru a obține un preț redus la energia electrică.

În luna iulie și august, 70% din energia electrică pentru malul drept al Nistrului este achitiționată de la Centrala de la Cuciurgan prețul pentru energia electrică rămîne neschimbat: 59.9 dolari per MWh. În august, pentru 20% din achiziția de energie electrică a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, iar pentru 10% din achiziție a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 77 USD/MWh.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав