Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Șeful Energocom: Depozitul din Ucraina este riscant, dar este cel mai ieftin

25 ian. 08:31   Societate
2450 0

Decizia de a depozita volume de gaze naturale în Ucraina este una riscantă, însă oferă cel mai mic preț de depozitare și transport din regiune.

O spune directorul Energocom, Victor Bînzari, potrivit căruia depozitul în care este stocat gazul Republicii Moldova se află într-o zonă relativ liniștită a Ucrainei. Șeful Energocom spune că un eventual bombardament ar afecta doar infrastructura terestră, nu și volumele de gaz depozitate, notează IPN.

Potrivit directorului Energocom, Republica Moldova își poate depozita stocurile de gaze naturale în Ucraina, România și Austria. Victor Bînzari recunoaște că depozitarea gazului într-o țară aflată în război este o decizie riscantă.

„Din punct de vedere strict comercial, în Ucraina este cel mai ieftin depozit din regiune. Energocom s-a înregistrat pentru stocare nu doar în Ucraina și România, noi avem posibilitatea de a depozita gaz și în Baumgarten (Austria), dar nu utilizăm acel depozit, el este de rezervă. Depozitul de gaz din Ucraina se află la hotar cu Polonia și Slovacia, este într-o zonă sigură. Depozitul este la un kilometru în subteran, unicul lucru care se poate întîmpla este distrugerea infrastructurii terestre, care însă poate fi restabilită ușor și poți ulterior să-și extragi gazul. Riscuri întotdeauna există, dar din punct de vedere comercial avem acces la depozitul care are cel mai mic cost din regiune”, a spus Victor Bînzari în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”, de la RliveTV.

Victor Bînzari spune că depozitarea gazului în România costă mai scump și include un preț mai mare de transport. Șeful Energocom dă asigurări că Republica Moldova este complet pregătită pentru a face față sezonului rece, stocurile de gaze fiind suficiente pînă în luna aprilie.

„Depozitele din România au un volum total de 3 miliarde de metri cubi, prețurile sînt de cîteva ori mai mari, iar tot ce înseamnă extragerea și transportul gazului ne costă mai mult. Noi încercăm să avem un tarif rezonabil pentru consumator, de aceea ne-am asumat acest risc de a-l depozita în Ucraina. Noi am cumpărat gaz în perioada caldă, l-am depozitat și sîntem gata să furnizăm acest gaz către consumatorul cel mare - Moldovagaz. Stocurile sînt suficiente pînă în luna aprilie”, a mai spus directorul general interimar al Energocom.

Energocom are semnat un contract de vînzare – cumpărare a gazului cu Moldovagaz pentru perioada ianuarie – aprilie 2024. Potrivit contractului, prețul este de 550 EUR/1000m3, cu mențiunea că acesta poate fi ulterior micșorat.

0
1
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?