În scrisoarea deschisă, Iurie Roșca menționează că se urmărește condamnarea lui la "cîțiva ani de închisoare pe baza unei acuzaţii false de comitere a infracţiunii de "trafic de influenţă".
"Plîngerea penală a fost depusă în februarie 2017. Dar, din moment ce acuzațiile aduse nu au putut fi dovedite, dosarul a rămas în suspensie pentru acești 6 ani. Episoadele invocate de persoana care a depus plîngerea penală ar fi avut loc în perioada 2009-2011. Dar pretențiile sale nu sînt susținute nici de probe, nici de martori. Și a fost necesar să se identifice o persoană înzestrată cu mantia unui judecător care ar fi gata să comită orice abuz și orice ilegalitate pentru a îndeplini ordinul politic de a încarcera o persoană publică indezirabilă {…}".Iurie Roșca mai menționează că "obsesia centrelor de putere de a-l reduce la tăcere este lesne de înțeles". "Doar în ultimii 15 ani, de cînd nu mai sînt deputat, ca jurnalist şi editor, am publicat vreo 10 cărţi de autor, în plus, peste 15 cărți ale autorilor străini anti-sistem. Am scris sute de articole în patru limbi, am făcut un număr enorm de videoclipuri. Din 2020, cînd a izbucnit falsa pandemie Covid-19, am fost un critic ferm al strategiei de modificare genetică prin injecție {…}".
Potrivit lui Iurie Roșca, se observă în prezent o accelerare a ritmurilor de examinare a dosarului penal în care este inculpat, lucru remarcat și de către avocatul său, Iulian Rusanovschi. "În procesul de instrumentare a dosarului, inițiat încă în anul 2017 în privința clientului meu, dosar, pe care îl consider unul fabricat, se comit mai multe abuzuri grave", a menționat recent apărătorul pentru Noi.md.
"Dosarul a fost trimis în instanță cu o viteză uluitoare în anul 2018. Procurorii au refuzat audierea martorilor apărării, acordarea oricărui termen de prezentare a probelor, efectuarea expertizei suplimentare ș.a. Procuratura a refuzat toate cererile noastre și a trimis dosarul în instanță".
În prezent, Iurie Roșca se află internat într-o instituție medicală din capitală, partea apărării, potrivit avocatului, prezentînd instanței actele doveditoare în acest sens, fapt care este respins de Judecătoria Chișinău (sediu Buiucani). Mai mult, instanța susține într-un comunicat faptul că declarațiile lui Iulian Rusanovschi "sînt lipsite de substrat factologic, constituie prezentarea nereală şi tendențioasă a informațiilor".
"Judecătorul este persoana investită constituțional cu atribuții de înfăptuire a justiției, pe care le execută în baza legii, este independent, imparțial și inamovibil și se supune numai legii. Judecătorul ia decizii în mod independent, imparțial și acționează fără nici un fel de restricții, influențe, presiuni, amenințări sau intervenții, directe sau indirecte, din partea oricărei autorități, inclusiv judiciare. Organizarea ierarhică a jurisdicțiilor nu poate aduce atingere independenței judiciare a judecătorilor, or imixtiunea în înfăptuirea justiției este interzisă, iar exercitarea de presiune asupra judecătorilor cu scopul de a împiedica judecarea completă şi obiectivă a cauzei sau de a influența emiterea hotărîri judiciare atrage răspundere contravențională sau penală conform legii.
Informația răspîndită nu corespunde realității. Acuzațiile împotriva judecătorului sînt nule și neavenite, or publicarea intenționată a acestora pe rețelele de socializare, prejudiciază imaginea Judecătoriei Chișinău, precum și știrbește din autoritatea întregului sistem judecătoresc al Republicii Moldova, la general".La rîndul său, Iulian Rusanovschi spune că, în opinia sa, felul, în care este instrumentat acest dosar, denotă faptul că la mijloc ar fi vorba de anumite interese politice.
"Iurie Roșca a fost un critic vehement al puterii: și-n 2017, și-n 2018, și astăzi. Postările lui din rețelele sociale sînt cea mai bună probă în sensul acesta. Sîntem în perioadă preelectorală și Iurie Roșca este categoric o persoană incomodă pentru putere".
Adăuga comentariu