Urmărirea penală a început în baza unui denunț al administratorului de firmă implicat. Conform cauzei, în decembrie 2009, învinuitul, aflîndu-se la sediul partidului pe care îl conduce, acționînd cu intenţie directă, personal a pretins pentru sine, de la administratorul unei societăți comerciale, valută străină în sumă de un milion de euro. În schimbul acestei sume, învinuitul susţinea că va influența factori de decizie din cadrul sistemului judiciar, în vederea emiterii unei hotărîri favorabile antreprenorului, într-un litigiu economic.
Potrivit procurorilor, peste cîteva zile de la pretindere, învinuitul a primit de la antreprenorul menționat, valută străină care nu i se cuvenea în sumă de 117 000 dolari SUA. Ulterior, după ce în februarie 2010, a fost emisă de către instanță o decizie nefavorabilă denunțătorului în litigiul în care era figurant, la cererea învinuitului, acesta i-a mai transmis 110 000 dolari SUA, în vederea soluționării chestiunii.
În cadrul urmăririi penale, procurorul a respins cererea denunțătorului de recunoaștere în calitate de parte vătămată și civilă pe dosar, în vederea recuperării banilor transmiși, deoarece conform legislației, în cazul săvîrșirii infracțiunii de trafic de influență sumele de bani transmise sînt recuperate în folosul statului.
Iurie Roșca este acuzat de către procurori de trafic de influenţă, infracţiune prevăzută la art.326 alin.(3) lit.a) din Codul penal. Dacă instanța îl va găsi vinovat, acesta riscă o amendă în mărime de la 4000 la 6000 u.c. sau închisoare de la 3 la 7 ani.De menționat că, au fost aplicate sechestre asupra mijloacelor bănești, ridicate în cadrul perchezițiilor la sediul inculpatului, în mărime totală de aproximativ 250 mii de lei, precum și asupra bunurilor imobile în valoare de aproximativ 2, 413 328 de lei.
Politicianul respinge acuzațiile care i se aduc, menționînd că acest dosar "e cusut cu ață albă și miroase rău de tot". În opinia lui, scopul urmărit este "de a reduce la tăcere un om indezirabil actualei guvernări".
Adăuga comentariu