COVID-19 în MOLDOVA

Declarația lui Iurie Roșca pe marginea acuzațiilor aduse de Procuratura Anticorupție

Declarația lui Iurie Roșca pe marginea acuzațiilor aduse de Procuratura Anticorupție

Fostul lider PPCD, Iurie Roșca, și-a expus poziția față de acțiunile Procuraturii, într-o declarație publică. El este acuzat de "trafic de influență cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari".

Mai jos redăm declarația intergrală a politicianului.

"Prin prezenta aduc la cunoștința opiniei publice că sînt supus urmăririi penale de către Procuratura Anticorupție în baza unui denunț ticluit la comanda celor cărora le stau în gît de către un denunțător de serviciu al organelor de represiune.


Astfel, în dimineața zilei de 28 februarie în sediul în care activez au descins nouă procurori și ofițeri de la Procuratura Anticorupție cu mandat de percheziție. Mi s-a adus la cunoștință precum că sînt bănuit de trafic de influență. Inițial crezusem că este vorba despre o confuzie. A urmat o percheziție ca-n filme. I-am întrebat ce caută, în speranța să-i ajut cu ceva. Mi s-a răspuns: ”Bani, înscrisuri, calculatoare, orice alt suport electronic pentru stocarea de informație.” Au fost ridicate cincisprezece piese, calculatoare (inclusiv toate calculatoarele colegilor mei), memoria exterioară cu biblioteca mea electronică, telefonul mobil, carnete de note, manuscrise, foi cu notițe etc.

În dimineața aceleiași zile mi s-a comunicat că am statut de bănuit, iar după-amiază procurorul Mihail Ivanov mi-a adus la cunoștință că deja am statut de învinuit, precum și m-a obligat să nu părăsesc țara timp de 30 de zile.

Din documentele puse la dispoziție de organul de urmărire penală am aflat că dosarul respectiv a fost pornit la 21 martie 2017. Însă, probabil pentru a evita aducerea la cunoștință a existenței unui caz penal în care figurez drept bănuit, procedura obligînd organul de anchetă să informeze persoana bănuită în cel mult 30 de zile de la data inițierii urmăririi penale, dosarul a fost pornit ”pe faptă”, adică pe marginea unei fapte penale. Asta chiar dacă e mai mult decît straniu ca în condițiile cînd există un denunțător și un presupus făptaș, adică doar doi figuranți, să fie necesare măsuri de investigație operativă suplimentare care să stabilească autorul crimei. Astfel, presupun că ”oamenii legii” au avut toată libertatea să mă pască în voie preț de opt luni, folosind întregul lor arsenal specific de supraveghere a mea.

Și doar la 28 noiembrie 2017 procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, emite o ordonanță care îmi atribuie statutul de bănuit, formînd un grup de anchetă din 15 (cincisprezece!) procurori și ofițeri de urmărire penală care să se ocupe de cazul respectiv. Au urmat acțiuni de filaj, de interceptare a conversațiilor telefonice și a corespondenței. Pentru a obține prelungirea dreptului de a utiliza procedee speciale de urmărire penală, permise de lege doar pentru maximum 30 de zile, procurorii au apelat la judecătorii de instrucție în două rînduri, aceștia permițîndu-le continuarea filajului și a interceptărilor de două ori succesiv. Astfel, termenul maxim al urmăririi penale a unei persoane, fără ca aceasta să fie anunțată, a fost folosit din plin. Anume așa se explică descinderea grupului de anchetă tocmai la 28 februarie 2018, adică exact la trei luni distanță de la pornirea urmăririi penale împotriva subsemnatului în calitate de bănuit.

Au urmat încă trei luni de anchetă penală, cu vizite repetate la Procuratura Anticorupție.

În esență, mi se impută pretinderea și obținerea ”în scopuri criminale” a unei sume de bani ”în proporții deosebit de mari” de la un ins, scopul fiind influențarea unei decizii judecătorești în anul 2009. Nu voi intra în detalii, deoarece acestea vor fi expuse în ședințele de judecată, care sper să fie publice. Însă pot susține, fără nici un risc de a păcătui împotriva adevărului, că dosarul e cusut cu ață albă și miroase rău de tot a intenție de a reduce la tăcere un om indezirabil actualei guvernări.

Vineri, 25 mai, am fost invitat la procurorul Mihail Ivanov pentru a semna a patra oară interdicția de a părăsi țara.

Astăzi, 31 mai, procurorul a finalizat ancheta penală și mi-a prezentat învinuirea. În cîteva săptămîni va avea loc prima ședință de judecată.

Cazul care mi se reproșează ar fi avut loc în 2009, în momentul cînd eu deja pierdusem alegerile și toate funcțiile oficiale, nemaifiind nici deputat, nici vice-premier, ci șomer fără vreo minimă influență în stat. La guvernare deja se instalaseră cei pe care îi criticasem dur pentru tentativă de lovitură de stat la 7 aprilie 2009. De ce respectiva plîngere penală iese la suprafață abia în 2017 și de ce insul cu pricina n-a căutat dreptate anterior, ridică noi semne de întrebare.

Amintesc tuturora că am fost și rămîn un critic dur al actualului regim. Îl consider unul nelegitim, abuziv și periculos pentru interesele noastre naționale. Este bine cunoscut faptul că țara noastră se află în starea de uzurpare a puterii de stat.

Am publicat și public în permanență articole în limbile romînă, rusă, engleză și franceză, în presa de la noi și de peste hotare, cu critici ferme împotriva actualei guvernări. Fac emisiuni TV și înregistrări video pe Internet, care nu convin puterii de azi. Am editat și continui să scot de sub tipar cărți care nu se încadrează în linia de partid a celor din vîrfurile ierarhiilor statale. sînt inițiatorul și organizatorul Forului de la Chișinău, o platformă de dezbateri cu vizibilitate internațională, la care participă zeci de intelectuali de pe întregul continent. sînt jurnalist, editor, traducător și militant pentru valorile conservatoare, tradiționale, ortodoxe. Am avut parte de o îndelungată carieră politică. Niciodată nu am căutat să evit confruntările publice cu mai marii zilei. Și de această dată îmi voi păstra verticalitatea și nu mă voi dezice de crezul meu.

Precizez că în perioada anchetei, cînd am fost supus interdicției de a părăsi țara, procurorul Mihail Ivanov m-a împiedicat să particip la o serie de conferințe internaționale, unde urma să iau cuvîntul. Astfel, aș putea deduce că măsura respectivă a fost luată pentru a zădărnici activitatea mea pe plan internațional.

Dacă totuși voi fi condamnat și întemnițat, oricum nu am de gînd nici să renunț la convingerile mele, nici să mă încovoi în fața potentaților momentului, care probabil jubilează la gîndul că mai scapă de încă un incomod.

Ce am vorbit, voi spune și scrie în orice circumstanțe. Bucurați-vă, voi, cei care îmi purtați sîmbetele și îmi numărați zilele! Cel pe care îl detestați este supus execuției publice, umilinței, batjocurii și hulei tuturor lichelelor și impostorilor. Însă aveți grijă să nu vă pice bucuria-n scîrbă. N-aduce anul ce-aduce ceasul. Și rîde bine cel care rîde la urmă".

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load