COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 323 469(+1787)   TRATAȚI 302 147     DECESE 7386(+40 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2954
Puterea stiri: 6906
Coronavirus stiri: 7669

Sala cu Orgă va fi amenajată cu sculpturi noi. Unde sînt cele vechi

3 sep. 15:45   Societate
1703 0

Sala cu Orgă din Chișinău a rămas demult fără cele zece sculpturi de pe fațadă. Statuia zeului roman al comerțului – Mercur, muzele și grifonii au fost demontate de-a lungul deceniilor din cauza stării avansate de degradare în care ajunseseră, transmite Noi.md cu referire la gazetadechisinău.md.

Sculpturile vor fi executate din nou pînă în anul 2027. Pentru că sculpturile originale n-au putut fi restaurate, acestea vor fi executate din nou, în baza fotografiilor și a mulajelor păstrate la Întreprinderea „Restauratorul”. Copiile operelor artistice vor fi confecționate din materiale moderne, ușoare, potrivite pentru a fi instalate pe acoperișul Sălii cu Orgă, ne-a comunicat Larisa Zubcu, directoarea Sălii cu Orgă din Chișinău. Decizia de reexecutare a sculpturilor a fost luată de Consiliul Național al Monumentelor Istorice de pe lîngă Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în perioada cînd președinte era Gheorghe Postică.

Potrivit Larisei Zubcu, lucrările de realizare și instalare a compozițiilor sculpturale (Mercur, muze și grifoni) sînt programate pentru anii 2025-2027, în a treia etapă de implementare a proiectului de restaurare a Sălii cu Orgă din Chișinău. Sala cu Orgă se află în proces de restaurare și reparație din anul 2015. În baza posibilităților financiare, în prima etapă (anii 2016-2018) a fost restaurat și reparat capital exteriorul și demisolul edificiului, iar în cea de-a doua etapă (anii 2022-2025) va fi restaurată Orga, reparat parterul și sala de spectacole.

În martie 2021, am scris despre fisurile care au apărut pe clădirea emblematică în articolul „Ploaia e de vină: De ce se macină tencuiala la Sala cu Orgă”. Pînă astăzi încă n-au fost înlăturate crăpăturile de pe edificiu și nici reparată construcția soclului pe care stau cei doi lei care străjuiesc intrarea în Sala cu Orgă.

Am încercat să aflu prin intermediul Ministerului Culturii cînd vor fi eliminate fisurile? „Lucrările etapei I – restaurarea și reparația exteriorului și a demisolului se încadrează încă în perioada de garanție din partea executorului, fiind momentan elaborată documentația necesară pentru a elimina toate fisurile de pe fațada clădirii”, ne-a răspuns Larisa Zubcu, director la Sala cu Orgă.

Larisa Zubcu povestește că „în anul 1911 cînd a fost inaugurat edificiul, pe acoperișul Sălii cu Orgă (fosta Bancă Urbană) se aflau aproximativ zece sculpturi: în fața sediului era zeul roman al comerțului – Mercur; muze – pe lateral stînga și dreapta; și grifoni – de-a lungul întregului acoperiș. După cel de-al II-lea Război Mondial, în urma lucrărilor de restaurare, grifonii au fost eliminați de pe acoperiș, din varii motive, inclusiv politice. Mercur a supraviețuit pînă în 1990, cînd a fost demontat din cauza stării degradate și din motive de securitate. Sculptura a fost depozitată la Întreprinderea de Stat „Restauratorul”. Muzele au fost demontate în 2005, din aceeași cauză – stare avansată de degradare, cu dezlipirea fragmentelor care puneau în pericol viața oamenilor”.

Conform DEX, grifon reprezintă un monstru mitologic cu corp de leu, cu aripi, cap și gheare de vultur și cu urechi de cal. Muzele în mitologia greacă sînt cele nouă divinități alegorice ocrotitoare și inspiratoare ale artelor și ale științelor, considerate fiice ale lui Zeus și ale Mnemosinei.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽