COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Unde se află și cînd vor fi restaurate sculputurile Sălii cu Orgă

6 noi. 2020,, 17:52   Societate
14300 0

De cîțiva ani încoace, Sala cu Orgă din capitală s-a schimbat la față, clădirea suferind o schimbare de imagine. Chiar dacă a fost reparat, edificiului Sălii cu Orgă îi lipsesc sculpturile - adevărate bijuterii, care își așteaptă „verdictul” în tăcere, departe de clădirea pe care triumfau pînă nu demult.

Vor fi puse la loc de cinste sau vor fi date uitării? Asta am încercat să aflăm de la ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care ne-au spus că, deși sculpturile se află într-o deplorabilă, se caută soluții pentru readucerea la viață a acestora. Contactat de Noi.md, secretarul de stat în domeniul Culturii, Andrei Chistol, a declarat că vestitele sculpturi se află acum la Combinatul Restaurator, iar soarta lor va fi hotărîtă abia după ce se va încheia procesul de renovare a interiorului Sălii cu Orgă.

„Scultpurile au fost demontate parțial odată cu demararea lucrărilor de restaurare a exteriorului Sălii cu Orgă. Proiectul de restaurare și reabilitare a Sălii cu Orgă prevede trei etape: etapa de reabiliatre a exteriorului Sălii cu Orgă, care deja a fost realizată, etapa a doua - demararea lucrărilor de reabilitare interioară a Sălii cu Orgă, reabilitarea orgii și alte lucrări care sînt în interior. Etapa a treia prevede restaurarea sculpturilor care erau amplasate pe edificiul Sălii cu Orgă, care, la moment, sînt depozitate la Combinatul Restaurator. Din păcate, ele se află într-o stare destul de avansată de degradare. Din informațiile pe care le deținem, doar pentru procesul de restaurare a acestor scultpuri, acum 4 ani, erau necesare mijloace financiare de peste 18 milioane de lei. O decizie de restaurare și amplasare a acestor sculpturi va fi luată după ce va fi realizată etapa a doua - restaurarea interiorului Sălii cu Orgă”, a menționat Chistol.

Cînd anume se va ajunge la restaurarea sculpturilor nu se știe. Nici bani de unde se vor lua pentru acest lucru nu se cunoaște.

„Tot procesul de restaurare a interiorului Sălii cu Orgă este un proiect destul de amplu, pentru că vorbim despre mai multe momente ce țin de restaurarea orgii, îmbunătățirea sistemului și acusticii interioare a sălii, montarea anumitor elemente tehnice, restaurarea scenei. Sînt mai multe modificări. La moment, în buget, sînt planificați bani doar pentru demararea lucrărilor de restaurare a interiorului Sălii cu Orgă. După ce va fi finalizată a doua etapă, se va trece la etapa a treia. S-ar putea să decurgă mai repede sau să mergem paralel, doar în funcție de disponibilitatea bugetului de stat”, a adăugat Andrei Chistol.


Procesul de renovare a exteriorului Sălii cu Orgă a demarat la începutul anului 2016, iar un an mai tîrziu clădirea și-a redeschis ușile pentru spectatori. Atunci, pentru prima etaă de restaurare, Romînia a alocat un milion euro, iar din bugetul de stat s-a aprobat alocarea a peste 13 milioane de lei.

Clădirea, unde s-a aflat inițial Banca eparhială, a fost dată în exploatare în anul 1901. Pînă în anul 1974, aici s-a aflat Banca orășenească. Pentru prima dată, orga a răsunat în acest edificiu în septembrie 1978, în concertul de inaugurare a Sălii cu Orgă din Chișinău.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X