Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Rezervația Codrii: Agențiile de turism din Moldova au dezvoltat șase noi rute prin pădurile străvechi

7 iun. 2022,, 21:00   Societate
4123 0

Agențiile de turism din Moldova au elaborat șase noi rute prin pădurile străvechi. Monumente de arhitectură unice sînt ascunse în desișuri, iar aventurile încep la doar 30 de kilometri de Chișinău, informează Noi.md.

Nu doar o pădure, ci cea mai veche rezervație științifică din Moldova. Înălțimea dealurilor verzi ajunge la 300 de metri. Pentru designul peisajului, geologul rus Vasili Dokuceaev a supranumit Codrii „Elveția basarabeană”. Simbolul rezervației sînt stejarii seculari. Cîțiva copaci au supraviețuit de pe vremea lui Ștefan cel Mare.

Se spune că pădurile au fost plantate cu stejari tocmai din ordinul domnitorului. Au servit drept scut natural, protejînd vechile mănăstiri ale Moldovei de atacurile inamicilor.

Leagănul lăcașurilor sfinte, comoara Moldovei – mai multe denumiri au oamenii pentru Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Capriană. Imaginați-vă, primii călugări s-au stabilit aici în secolul al XV-lea. Locul este semnificativ pentru Moldova – mănăstirea este înfățișată pe moneda națională.


Agențiile de turism organizează excursii la mănăstire. Prețul unui tur ghidat costă în medie 620 de ruble. În cadrul unui astfel de tur veți putea afla povestea celor trei lăcașe unice. Cel mai vechi Biserica Adormirea Maicii Domnului. Cea mai mare mănăstire medievală din Moldova. Poporul o numea domnească din cauza patronajului domnitorilor. În interiorul lăcașului puteți vedea o copie exactă a tronului pe care stăteau domnitorii țării.
„În bisericile ortodoxe, în partea centrală a lăcașului se rezerva un loc regelui sau împăratului. La fel a fost și în Rusia, Bizanț. Pe scaun este înfățișat Hristos stînd pe tron”, spune ieromonahul Beniamin.

În ansamblul monahal, mănăstirea, construită în tradițiile Bisericii Ortodoxe Ruse, este biserica Sf. Gheorghe cu 12 cupole. Fiecare cupolă este simbolul unui apostol.

Un tur al mănăstirii va dura mai mult de jumătate de zi. Și te poți împrospăta după o plimbare lungă în cramă, la 30 de kilometri de lăcaș.
Datorită vegetației dense, aerului curat și solului fertil, locul a primit statutul de zonă ecologică. Există un microclimat propriu aici. Și unul de așa natură încît nici măcar îngrășămintele nu sînt necesare.

Iar bucatele sînt preparate exclusiv din produse naturale. Meniul de azi include pui afumat cu ierburi și chipsuri de mămăligă, un terci de porumb tradițional. Se condimentează cu brînză de oaie. O cină cu trei feluri într-o cramă pentru o persoană va costa în medie 2.000 de ruble. În același timp, bucătarii garantează o servire neobișnuită.

„Ca orice om, orice fel de mîncare își are propria sa poveste frumoasă. La noi e executată sub formă de fîntînă. De ce? Cei mai mulți dintre noi ne-am petrecut copilăria cu bunicile, la sat. Setea era potolită dintr-o fîntînă de lemn. Lîngă fîntînă avem microverdeață – aceasta este simbolul Codrilor noștri. Iar sosul cu care se drege terciul sînt lacurile noastre”, subliniază administratorul cramei, Felicia Guștiuc.

Puteți admira peisajul cu un pahar de vin roy în mînă. În această zonă deluroasă a fost filmat filmul regizorului moldovean Emil Loteanu „O șatră urcă spre cer”. O excursie de o zi în Codri, împreună cu prînzul, va costa în medie 1400 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?