TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Reacția ANSA, în urma perchezițiilor de la Piața Centrală

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va acorda tot suportul necesar Centrului Naţional Anticorupţie. Anunțul se arată într-un mesaj emis de instituție, cu privire la perchezițiile din această dimineață, efectuate la Piaţa Centrală din Capitală, în care cinci persoane au fost reținute pentru mită la eliberarea certificatelor sanitare de vînzare a cărnii.

Şeful adjunct al subdiviziunii Chişinău, Ion Toma, ne-a spus că nu cunoaşte cine anume a fost reţinut.

"- Acum nu pot spune nimic, încercăm şi noi să ne autosesizăm, să clarificăm situaţia pentru noi. -Au mai existat semnale că s-ar fi luat mită acolo de la vînzători în schimbul certificatelor? - Nu, noi astfel de semnale nu am avut. Lăsaţi-ne să ne clarificăm.", a spus şeful adjunct al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor Chişinău, Ion Toma.

L-am sunat şi pe şeful Pieţei Centrale, Ion Pîntea. El ne-a spus că hala în care au fost făcute percheziţii este privată şi administrată de agenţi economici.

Amintim că, la o hală din Piaţa Centrală se vindea carne de proastă calitate, cu aprobarea funcţionarilor care trebuiau să prevină acest lucru. Ofiţerii CNA au reţinut pentru 72 de ore cinci persoane implicate în schemă de corupţie: trei medici veterinari care ar fi luat taxe de protecţie de la vînzători şi doi agenţi economici. Potrivit oamenilor legii, cu cît calitatea cărnii era mai proastă, cu atît taxele erau mai mari. Astfel, un agent economic care furniza pe piaţă între 30-40 de carcase urma să plătească drept taxă de protecţie cîteva mii de lei, la fiecare partidă. Din documentările, operate timp de trei luni, mita totală se estimează la 100 000 de lei, dar în realitate ar putea fi de cîteva ori mai mare. În acest caz au fost pornite 43 de cauze penale. Bănuiţii riscă pînă la 10 ani de puşcărie.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load