X 
Arşiţa stiri: 182
Jocurile Olimpice stiri: 137
Transnistria stiri: 1412

Raport: "Parlamentul nu a asigurat respectarea transparenței decizionale"

7 iun. 16:00   Societate
3070 0

Parlamentul nu a asigurat respectarea transparenței decizionale pentru toate proiectele de acte normative votate în ședința Parlamentului din data de 6 iunie, notează Noi.md.

În cadrul monitorizării ședinței plenare, echipa Promo-LEX a scos în evidență faptul că în continuare unele acte aferente proiectelor examinate sînt publicate pe pagina web fie în ziua ședinței, fie în timpul examinării sau chiar ulterior votării.

La ședința din 6 iunie, actele adiționale pentru cinci proiecte dezbătute au fost publicate în timpul examinării acestora. Transparența decizională a fost afectată și prin faptul că în cazul unui proiect de lege, votat în lectura a II-a, raportul comisiei și sinteza propunerilor și recomandărilor nu au fost publicate, iar în cazul a trei proiecte de acte normative nu a fost respectat termenul pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.

„Promo-LEX reiterează că publicarea rapoartelor comisiilor și a altor acte aferente proiectelor în timpul examinării acestora sau chiar ulterior votării este o practică lacunară care afectează semnificativ transparența decizională a legislativului”, se mai arată în raport.

Ordinea de zi a ședinței Parlamentului din 6 iunie a însumat 22 de proiecte, dintre care doar șapte au fost votate. La această ședință, deputații din opoziția parlamentară au solicitat audierea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție, dar și excluderea de pe ordinea de zi a două proiecte, însă nicio solicitare nu a fost acceptată de către plenul Parlamentului. De cealaltă parte, la solicitarea comisiilor permanente, a fost acceptată amînarea examinării a altor două proiecte.


Legislativul a continuat să exercite controlul parlamentar prin audierea Raportului de activitate al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar pentru anul 2023, iar următoarea întrunire a plenului Parlamentului este programată pentru data de 13 iunie.

0
1
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав