X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Pulbere: Interzicerea publicării Monitorului Oficial în limba rusă încalcă grosolan dreptul la informare

1 mar. 08:56   Societate
4368 0

În cazul în care șefa statului, Maia Sandu, va promulga legea care prevede interzicerea publicării Monitorului oficial în limba rusă, acest lucru va fi nu alteva decît o încălcare grosolată a dreptului populație țării la informare.

De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, notează Noi.me

”Proiectul de lege înaintat spre votare care prevede interzicerea publicării în limba rusă a Monitorului oficial din start este unul anti-constituțional și nu corespunde legislației naționale în întregime. Monitorul oficial este un document în care sînt publicate toate actele normative din RM, legi, decrete, hotărîri de guvern, alte acte departamentale ale instituțiilor de stat care are menirea de a aduce la cunoștința populației țării legile intrate deja. Ca fiecare cetățean al RM nu contează vorbitor de limbă rusă, moldovenească sau vorbitor de alte limbi să înțeleagă legile care sînt adoptate de guvern, decretele președintelui și deciziile de guvern și actele departamentale.

S-a hotărît să se publice și în limba rusă pentru ca vorbitorii minorităților naționale care trăiesc în țara noastră să înțeleagă legislația care este în vigoare. Însă această lege care prevede lichidarea publicării Monitorului Oficial în limba rusă este o încălcare grosolană a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova.

În constituție este prevăzut că orice orice act normativ trebuie să fie pe înțelesul cetățenilor Republicii Moldova pentru că orice cetățean al Republicii Moldova are dreptul la informație”, a declarat Pulbere pentru redacția noastră.


Potrivit lui, Monitorul oficial este un document de informare pentru populație, iar dacă acesta va fi publicat doar în limba moldovenească, vorbitorilor de alte limbi pur și simplu le va fi încălcat dreptul la informație.

”La fel în Constituție mai este legea cu privirea la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care la fel prevede că actele normative se publică în două limbi: în limba moldovenească și în limba rusă. Prin urmare acest proiect încalcă în mod grosolan și această prevedere din legislație. Toate legile adoptate trebuie să fie pe înțelesul cetățenilor Republicii Moldova, dacă el nu le înțelege prin urmare îi este îngrădit dreptul la informație.

Consecința promulgării acestei legi ar putea duce la un colaps, orice cetățean va fi tras la răspundere el ar putea să spună că a încălcat legea deoarece nu a avut acces la lege în limba care o cunoaște. Totodată în acest caz, ținînd cont de Constituția Republicii Moldova, cetățenii ar putea contesta pedeapsa sau actul juridic la CtEDO.

Dintr-o parte trîmbițăm că au fost inițiate negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE, din altă parte Guvernarea grosolan încalcă dreptul cetățenilor Republicii Moldova”, a mai spus Dumitru Pulbere.

Reamintim că Institutul Justiției Constituționale anunță că subscrie la Apelul public lansat de un grup de ONG si persoane prin care se cere șefei statului, Maia Sandu, să nu promulge o lege de modificare a legislației în vigoare, care propune încetarea publicării Monitorului Oficial în limba rusă.

Într-un apel deschis către șeful statului Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, președinții Comisiilor parlamentare pentru legi, numiri și imunități, drepturile omului și relații interetnice, ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru, Avocatul Poporului Ceslav Panco, președintele Consiliului pentru Egalitate Jan Feldman, ambasadorul Uniunii Europene în Moldova Janis Mazheiks, coordonatorul rezident al ONU în Moldova Simon Springett, Șeful Biroului Consiliului Europei la Chișinău, Falk Lange, Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Kelly Keiderling, reprezentanți a peste 20 de organizații civile din Moldova și simpli cetățeni ai Republicii Moldova și-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu intenția autorităților moldovenești de a menține publicarea oficială a legislației doar în limba de stat și de a opri publicarea oficială a acesteia în limba rusă, care este accesibilă pentru sute de mii de cetățeni. Printre aceștia se numără cei care se identifică drept moldoveni, dar nu vorbesc limba de stat, minoritățile naționale, precum și refugiații și alte grupuri vulnerabile.

Autorii apelului au constatat cu îngrijorare că proiectul de lege promovat, prin care se propune sistarea publicării Monitorului Oficial în limba rusă, reprezintă un pas semnificativ înapoi pentru autorități în respectarea, protecția și realizarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor minorităților naționale, ale refugiaților și migranților care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit celor care au lansat apelul public, acest proiect de lege va restricționa accesul la informație și, în consecință, accesul la justiție, accesul la participarea la procesul decizional și la realizarea altor drepturi și libertăți garantate de Constituție, tratatele internaționale și regionale privind drepturile omului, la care Republica Moldova este parte.

Apelul deschis al societății civile, căruia s-a alăturat șia Institutul Justiției Constituționale, care cere respectarea drepturilor omului în elaborarea și publicarea actelor normative, cu propunerile autorilor și semnatarilor săi, poate fi studiat aici.

64
1
0
6
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?