Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Propagarea ocupației române este inadmisibilă - Opinie

27 oct. 2021,, 13:12 (reactualizat 27 oct. 2021,, 20:32)   Societate
3688 4

Liderul Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, condamnă inaugurarea plăcii comemorativă din Parcul Valea Morilor din capitală, monument dedicat armatei Române.

Acțiunea respectivă reprezintă o încălcare flagrantă a legislației, dar și a bunului-simț, spune activistul civic, care a și cerut autorităților să înlăture aceste nereguli.

Potrivit lui Roibu, este o încercare de prost gust de a propaga ideologia fascistă.

"Cei ce și-au asumat aceste lucrări de restaurare a unui izvor construit la 1937 în cinstea prieteniei armatei române și a celei ruse din Primul Război Mondial, au transformat acest loc într-un loc de propagandă a armatelor româno-fasciste din cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, s-a realizat un derapaj grav de la istoria acestui loc cu o tentă nerușinoasă de propagare de prost gust a ideologiei fasciste, ceea ce este inadmisibil.

Consider că autoritățile trebuie să intervină prompt pentru a înlătura aceste nereguli.


Totodată, consider că publicul larg trebuie să știe cine este persoana responsabilă din cadrul Direcției arhitectură a mun. Chișinău, care a coordonat proiectul și a admis aceste neconformități. Cum a fost posibil ca sub paravana reconstrucției unui izvor să fie propagată ocupația Moldovei de către armata română, care a consistat dintr-un șir de atrocități și crime de război în urma cărora moldovenii au avut de suferit enorm? Ce este asta, incompetența și neprofesionalismul funcționarilor din Primărie sau complicitatea lor la înfăptuirea acestei ilegalități?", s-a întrebat Roibu.

Portalul Noi.md a adresat mai multe solicitări autorităților responsabile în încercarea de a stabili cine a autorizat plasarea inscripției scandaloase pe placa comemorativă, care declară evenimentele din luna iunie 1941 „eliberarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord”, însă deocamdată organele abilitate nu au venit cu un comentariu.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?