X 

Progresele înregistrate în procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE

20 iun. 13:05   Societate
1530 0

La Parlament a avut loc audierea Ministerului Educației și Cercetării privind evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Ședința a fost organizată de Comisia politică externă și integrare europeană, în colaborare cu Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, notează Noi.md

Informațiile au fost prezentate de secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, care s-a referit la gradul de realizare a obligațiilor de transpunere ce rezultă din Acordul cu UE, planurile de acțiuni ale instituției pe care o conduce și prioritățile pentru perioada următoare.

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au raportat despre documentele de politici elaborate și aprobate. Totodată, informația prezentată a conținut și detalii despre reformele realizate în baza prevederilor acestor acte, care vizează învățămîntul general, profesional tehnic și superior. De asemenea, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, a vorbit despre asigurarea calității și transparenței calificărilor naționale în sinergie cu principiile și valorile spațiului european al educației.

Totodată, au fost prezentate și acțiunile planificate care reies din Agenda de Asociere cu Uniunea Europeană și opinia Comisiei Europene. Printre ele figurează eficientizarea cheltuielilor și investițiilor în sectorul educației, promovarea programelor de formare prin sistem dual în învățămîntul profesional tehnic secundar sau dezvoltarea programelor de alfabetizare digitală.

De menționat că, anterior, Comisia politică externă și integrare europeană a demarat o serie de audieri publice privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Totodată, la 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la UE. În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare după ce vor fi îndeplinite toate condițiile.

0
1
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?