X 
Transnistria stiri: 1417
Eurovision stiri: 504

Procese pierdute la CEDO - cît achită anual Moldova

26 ian. 09:45   Societate
2647 0

Pe parcursul anului 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a înregistrat 1.150 de cereri împotriva Republicii Moldova, potrivit raportului prezentat de instanța europeană. Cele mai des încălcate sînt drepturile la un proces echitabil și la protecția proprietății.

În total, anul trecut, la CEDO au fost depuse 68 450 din cele 46 de state semnatare ale Convenției. Țara noastră s-a situat pe locul 10, urcînd două poziții după numărul de cereri depuse, comparativ cu anul precedent.

Din cele 24 de hotărîri pronunțate anul trecut de Înalta Curte, majoritatea vizează încălcarea dreptului la un proces echitabil, respectarea vieții private și de familie, urmată de protecția proprietății și dreptul la libertate și siguranță, notează Noi.md cu referire la Radio Moldova.

Datele raportului relevă că Moldova stagnează la capitolul respectării drepturilor omului, afirmă avocatul de la Asociația juriștii pentru Drepturile Omului, Vitalie Zamă.

„În general numărul de cereri este mare dacă raportăm la numărul de locuitori. Rămîn la ordinea zilei spre examinare chestiuni ce vizează siguranța și libertatea persoanei, adică se are în vedere aresturi nemotivate și neargumentate, dreptul la un proces echitabil, dreptul la viața privată și de familie și libertatea de exprimare.


Aceste date demonstrează faptul că Republica Moldova stagnează la capitolul respectării drepturilor omului. Deciziile CEDO au fost luate pe hotărîri de judecată emise nu doar în 2022-2023, ci și anterior”, a precizat expertul.

Din septembrie 1997, de cînd țara noastră a aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, pînă la 31 decembrie 2023, Curtea a pronunțat 599 de hotărîri împotriva Republicii Moldova, pentru care au fost achitate prejudicii în sumă de aproximativ 20 de milioane de euro.

7
1
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?