X 
Preşedintele stiri: 4159

Practici prietenoase cu mediul înconjurător: Ce fac locuitorii unui sat din raionul Ștefan Vodă

23 iul. 15:15   Societate
5415 0

În Moldova, o persoană generează, în medie, peste 700 de kg de deșeuri pe an, dintre care aproape jumătate sînt biodegradabile, conform datelor Centrului Ecologic de Asistență și Instruire. Deșeurile organice pot fi însă transformate într-o masă prețioasă, lucru înțeles și de locuitorii satului Volintiri, raionul Ștefan Vodă.

Oameni din acest sat, începînd cu anul curent, compostează gunoiul biodegradabil din gospodăriile lor. Acest fapt nu doar reduce cantitatea de deșeuri, dar și îmbunătățește calitatea solului și promovează un mediu mai curat.

Natalia Romanov din satul Volintiri are în gospodărie un spațiu special pentru compost. Aici adună toate deșeurile organice, care, în cîteva luni, ajung îngrășămînt pentru sol, notează Noi.md cu referire la studio-L.

Solul obținut din resturile alimentare și vegetale de pe lîngă casă este unul valoros, spun sătenii care afirmă că astfel scade și nevoia de a procura îngrășăminte și pesticide. Alte zeci de gospodării din Volintiri și-au amenajat lăzi speciale pentru compostarea deșeurile organice.

Primarul comunei crede că această practică poate fi preluată de alte localități din țara noastră. Totuși, spune el, asta nu înseamnă că vom scăpa imediat de obiceiul de a da foc frunzelor și crengilor uscate.

Pe lîngă compostarea deșeurilor biodegradabile, locuitorii din Volintiri au început să implementeze și alte practici prietenoase cu mediul, cum ar fi reciclarea și reducerea consumului de plastic.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав