X 
Transnistria stiri: 1357
Eurovision stiri: 499

Morari pierde unul dintre procesele cu procurorul general demis

15 oct. 2023,, 14:30   Societate
3744 0

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins una dintre cererile de chemare în judecată depusă de fostul șef al Procuraturii Anticorptie, Viorel Morari, împotriva procurorului general demis Alexandr Stoianoglo.

Este vorba despe acțiunea de apărare a onoarei, demnității și reputației profesionale. Morari l-a acționat în judecată pe ex-procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în urma declarațiilor făcute de acesta în cadrul unei emisiuni la N4. Dispozitivul hotărîrii a fost pronunțat de magistrata Georgeta Grozav, vineri, 13 octombrie, scrie anticoruptie.md.

În celălalt dosar Morari -Stoianoglo, și anume privind inviolabilitatea vieții personale, ședința din 11 octombrie a fost întreruptă pentru a asigura prezentarea probelor acuzării.

Judecătoria Chişinău a început examinarea dosarului pe 8 iulie 2022, iar lui Alexandr Stoianoglo i se incriminează divulgarea datelor urmăririi penale şi articolul privind inviolabilitatea vieții personale,după ce a făcut publice discuțiile dintre Morari și fostul ambasador al UE la Chișinău, Peter Michalko.

Viorel Morari a comentat că învinuirile aduse lui Stoianoglo sînt întemeiate, deşi nu se simte bine în postura de parte vătămată. „Fiind în funcţia de procuror general, nu a fost în drept să răspîndească informaţii din telefonul meu personal. Discuţiile pe care le-am avut cu ambasadorul se încadrau perfect în obligaţiunile mele de serviciu. În plus, exista hotărîrea Parlamentului că statul este capturat. Ca şef al Procuraturii Anticorupţie, am avut obligaţia să arăt transparenţa instituţiei şi nu este vorba de o influenţă din afară. Eu îmi asum orice discuţie pe care am avut-o şi vă asigur că nu a fost încălcată legea”, a declarat Morari pentru Anticoruptie.md.


Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie a mai comunicat că a fost recunoscut ca parte civilă în dosarul respectiv şi pretinde de la Alexandr Stoianoglo despăgubiri de 50.000 de lei.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Alexandr Stoianoglo a declarat că pledează nevinovat şi că ar fi vorba de un dosar politic. „Nu este o premieră cînd procurorului general i se intentează ceva. N-o să găsiţi nicio persoană în Republica Moldova învinuită pe aşa articol. Învinuirea care mi se aduce reprezintă un abuz. Este o comandă politică. Eu am prezentat informaţii de interes public. Nu am încălcat nimic. Există legislaţia CEDO, care prevede că funcţionarul public nu are doar dreptul, ci chiar obligaţia de a prezenta informaţia de interes public”, a declarat Stoianoglo.

24
1
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?