Transnistria stiri: 1346
Eurovision stiri: 498

Pentru educarea unui elev, Moldova cheltuie anual de zece ori mai puțin decît alte țări

24 sep. 2022,, 12:30   Societate
3138 0

Pentru educarea unui elev, statul nostru cheltuie anual aproximativ 1 000 de dolari, adică de zece ori mai puțin decît alte țări. Despre acest lucru a anunțat experta în educație Natalia Grîu, în cadrul unui material realizat de Jurnal TV.

„Pentru comparație, un copil în Republica Moldova costă statul 15-16 mii de lei. O mie de dolari anual. Un copil din țările OECD, în mod obișnuit, pentru el statul cheltuie zece mii. E un cîntar de zece ori mai puternic. sînt de zece ori mai multe oportunități. Asta înseamnă investiții în infrastructura școlii, în materiale didactice, digitalizare”, afirmă expertul în educație, transmite realitatea.md.

Fosta secretară de stat de la Ministerul Educației consideră că trebuie întreprinși mai mulți pași, pentru a moderniza și eficientiza sistemul de învățămînt din Republica Moldova. Printre aceștia se numără: integrarea ți simplificarea obiectelor de studiu; preluarea sub controlul statulului a procesului de editare a manualelor; remunerarea și sprijinirea corespunzătoare a cadrelor didactice.

Totuși, problema cea mai stingentă constă în faptul că bugetele școlilor abia acoperă salariile profesorilor și menținerea instituțiilor.

„Din momentul în care tot mai săraci și săraci devenim, managerii se văd nevoiți să gestioneze bugetele pe principiile necesității lor primare. Din datele pe care le știam anterior, în progresie geometrică, în jur de 70% din buget, care se ducea pe salarizare, unele școli ajung și la 90%. Asta e catastrofal”, conchide Natalia Grîu.


Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul de studii 2021-2022, în Republica Moldova își fac studiile 336 713 elevi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?