X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Patru din zece persoane nu supraviețuiesc în urma unui accident vascular cerebral

27 feb. 16:45   Societate
2228 0

În Republica Moldova, la fiecare 40 de minute, se înregistrează un accident vascular cerebral (AVC).

Săptămînal, ambulanța este solicitată în medie de 240 de bolnavi, cu simptome de blocare a unui vas sanguin sau hemoragie la nivel cerebral. Din cauza lipsei unor centre de intervenție specializate, patru din zece persoane mor, iar ceilalți rămîn cu sechele pe viață.

Stanislav Groppa, președintele Societății Neurologilor din Republica Moldova, a menționat în cadrul emisiunii „Consens Național”, difuzată luni, 26 februarie curent la RLIVE TV, că acordarea asistenței medicale în primele patru ore de la producerea unui AVC poate salva pînă la 80 la sută din țesut și preveni deteriorarea funcțiilor vitale ale pacienților.

„Un sfert dintre bolnavi se reîntorc la activitățile curente de pînă la AVC. Cu toate acestea, în primele luni după externare ei necesită asistență medicală și reabilitare, susținere psihologică și supraveghere din partea medicului de familie sau a unui neurolog. Ceilalți bolnavi sînt afectați cu un grad diferit de handicap, iar fiecare al cincilea rămîne țintuit la pat și are nevoie de asistență, devenind astfel o povară pentru el, dar și pentru familie”, a menționat neurologul Stanislav Groppa.

Astăzi în majoritatea spitalelor raionale pacienții cu accidente vasculare cerebrale sînt internați în secțiile de terapie intensivă. Potrivit medicului Adrian Belîi, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, scopul intervenției în astfel de cazuri critice este monitorizarea și susținerea funcțiilor vitale ale bolnavului.


„Sunt corectate niște procese care au dus la o deteriorare severă a situației pacientului. Ele au sarcina de a stabiliza stare generală, iar persoana să-și poată reveni la propria autonomie a funcțiilor vitale fără îngrijire externă. De multe ori acest lucru nu reușește, iar rata de dizabilitate după unitatea de ATI este foarte mare și puțini pacienți mai revin la o viață deplină și autonomă, dar ATI salvează foarte mulți pacienți din situații grave”, a menționat Adrian Belîi.

Pentru a aduce asistența medicală de performanță mai aproape de pacient, autoritățile au anunțat crearea a 11 centre regionale de intervenție în caz de AVC și două centre de coordonare în Chișinău.

Deocamdată doar trei centre regionale la Căușeni, Bălți și Comrat au început să ofere servicii medicale persoanelor care au suferit accidente vasculare cerebrale. Celelalte sînt la faza de echipare cu tehnica necesară și instruire a specialiștilor.

3
0
1
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?