X 
Coronavirus stiri: 8124
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 899

Pascaru, despre închiderea unor universități: „Este o mare greșeală”

2 iul. 10:15   Societate
5190

Liderul Mișcării Voievod, Nicolae Pascaru, critică decizia autorităților de lichidare și comasare a mai multor universități din țară, precizînd că aceasta este o lovitură la adresa sistemului educației.

Activistul este de părere că Parlamentul, forțele de opoziție și societatea trebuie să facă front comun pentru a cere stoparea procesului de reorganizare a universităților.

Nicolae Pascaru a amintit că atît Universitatea Agrară, cît și cea de la Tiraspol sînt instituții cu o istorie bogată, care și-au construit un renume, au asigurat statul cu specialiști calificați în diverse domenii.

„Insistența organelor de stat de a închide aceste instituții de învățămînt este o mare greșeală a acestei guvernări. În primul rînd întotdeauna cînd sînt timpuri mai grele economiile trebuie să fie din altă parte și nu din contul tinerilor și copiilor. Universitatea Agrară are o istorie care poate să concureze cu cele mai bune universtăți din țările CSI, are peste 90 de ani. În perioada sovietică această universitate era unale din primele universtități specializată în pregătirea specialiștilor pentru Moldova.

Închiderea este o mare greșeală, cred că Parlamentul, opoziția, societatea civilă trebuie să-și expună părerea la acest subiect. Cerem să nu fie închise aceste univertăți, inclusiv cea de la Tiraspol, care este un simbol pentru statalitatea R.Moldova. Într-o perioadă critică pentru Moldova, Universitatea de al Tiraspol a mers pe acest pas de rezistență, a dat dovadă de carcater în această perioadă. Guvernanții de fapt ridică mîna la aceste instituții importante pentru țară”, a relatat Pascaru.


Totodată, activistul civic este de părere că reforma universităților nu va soluționa problemele cu care se confruntă sistemul educației.

„Închiderea acestor universități nu vor hotărî nicio problemă. Acum avem o problemă mare că mulți tineri pleacă din lipsa unei profesii, lipsa unor condiții care să le asigure statul”.

Menționăm că decizia privind desființarea și comasarea mai multor universități a trezit un val de nemulțumiri în societate.

Recent, trei foști președinți ai Republicii Moldova i-au adresat șefului statului, Maia Sandu, o scrisoare prin care își exprimă dezacordul în legătură cu reforma propusă de Ministerul Educației privind reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior din țară. Demersul este semnat de Nicolae Timofti, Petru Lucinschi şi Mircea Snegur.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав