X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Parlamentul a numit trei membri în Comisia de evaluare externă a procurorilor

26 oct. 2023,, 21:14   Societate
2054 1

Trei membri ai Comisiei de evaluare externă a procurorilor (vetting) au fost numiți în funcție de Parlament.

Candidaturile lor au fost propuse de partenerii de dezvoltare.

Unul dintre membrii Comisiei vetting este Christopher Lehmann, cu o experiență de 30 de ani în funcția de procuror federal al Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii. În cadrul activității sale, Christopher Lehmenn a instrumentat inclusiv cazuri de fraudă sau de spălare de bani.

Partenerii de dezvoltare au mai propus candidatura lui Irmantas Mikelionis, procuror-șef adjunct în Procuratura Generală a Lituaniei, specializată în investigarea crimelor organizate și a cazurilor de corupție.

Deputații au votat și pentru candidatura lui Saskia de Vries, procuror în Regatul Țărilor de Jos. Activitatea sa cuprinde o experiență vastă în cooperarea transfrontalieră și în organizații internaționale. A fost procuror detașat în Serbia, unde a oferit consultanță în Procuratura și Parchetul Special pentru Crimă Organizată.


Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși. Trei candidaturi sunt propuse de partenerii de dezvoltare, iar restul de fracțiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

De menționat că membrii Comisiei vetting vor evalua integritatea etică și financiară a procurorilor. Mai exact, vor verifica activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori (Procurorul general interimar, adjuncții Procurorului general, procurorii șefi de secții sau de direcții etc., toți procurorii anticorupție și procurorii PCCOCS, procurorii șefi și adjuncții din procuraturile teritoriale), precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor cîștiga concursurile pînă în 2025.

După evaluare, Comisia va elabora un raport privind promovarea sau nepromovarea subiecților, care va fi transmis către Consiliul Superior al Procurorilor.

Deciziile Comisiei de evaluare externă a procurorilor vor putea fi contestate la Curtea Supremă de Justiție, unde vor fi examinate de un complet format din primii trei judecători care au promovat evaluarea și nu au activat în cadrul CSJ pînă la data de 31 decembrie 2022.

4
0
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?