X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Părintele trebuie să dea prioritate particularităților de vîrstă a copilului, psiholog

1 iun. 2021,, 18:45   Societate
2739 0

Președinta Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, Daniela Sîmboteanu, spune că, la toate vîrstele, copiii au nevoi specifice, la care părinții urmează să răspundă. Mai ales cînd vine vorba despre adolescență. Părinții trebuie să fie înțelepți, să le ofere adolescenților posibilitatea de a naviga în lumea externă, dar totodată să le transmită mesajul că sînt mereu disponibili să le răspundă la orice nevoie, transmite IPN.

„Pentru fericirea unui părinte o componentă esențială este buna relație cu cei din familie, inclusiv copiii. Și lucrurile se determină reciproc – familia, copiii se simt bine cînd și părintele este fericit. Dacă părintele se simte împlinit, toți din familie simt această bunăstare în plan emoțional, iar conectarea între membrii familiei este bună”, a declarat Daniela Sîmboteanu într-o emisiune online, organizată Mama.md și UNICEF Moldova.

Toate lucrurile bune, dar și rele pornesc din copilărie. Adulții perpetuează trăirile și experiențele din copilărie în viața de adult. Și este important ca, din copilărie încă, lucrurile să pornească într-o direcție corectă, ca fiecare micuț la rîndul său să crească un părinte bun. „La vîrsta fragedă, copiii se află într-o etapă de simbioză cu părinții și au nevoie să fie protejați, hrăniți, să aibă contact emoțional. Dar, în cazul unui adolescent, paleta de nevoi se lărgește și părintele trebuie să le înțeleagă și să răspundă acestor nevoi”, menționează psihologul.

sînt cazuri cînd adulții au așteptări nerealiste față de copii. Și în acest caz, problema nu este în copil. Dacă părintele se așteaptă că adolescentul îi va cere sfatul doar lui, că nu-i va critica vreo decizie, că îi va fi permanent loial, problema este anume în această așteptare. Or, adolescenților le este caracteristic să se separe de părinți psihologic, iar mai apoi și fizic.

„Dorința și tendința de a se separa pornește de la vîrsta de 14-15 ani, cînd comportamentul copilului demonstrează plenar că el nu mai acceptă să fie acel copil, chiar dacă nu este încă adult, ci doar se află în perioada de trecere. Dar el își setează propriile reguli. El mai degrabă va cere sfatul prietenilor, colegilor și mai puțin al părinților. Și aceste lucruri fiind înțelese mai puțin de ultimii, generează neînțelegeri. Însă părintele trebuie să dea prioritate înțelegerii particularităților de vîrstă, să nu creadă că sînt dați la o parte”, a mai spus Daniela Sîmboteanu.

Sfatul psihologului pentru părinte este să-l asigure pe copilul său că îi este alături și este oricînd gata să-i acorde un sprijin și un sfat. Însă părinții au mereu tendința să intervină cu sfaturi, cu opinii despre prietenii, ocupațiile și preferințe copiilor. Psihologul spune că este extrem de important ca adolescentul să fie ascultat, iar astfel apare posibilitatea de a-l cunoaște mai bine. „În momentul în care avem suficient spațiu de comunicare și îi validăm emoțiile, care poate nu neapărat corespund cu emoțiile noastre, atunci el înțelege că emoțiile lui sînt înțelese, acceptate”, a mai spus Daniela Sîmboteanu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?