Cazul Șor stiri: 594

Panglica Sfîntul Gheorghe, interzisă pe teritoriul R. Moldova

7 apr. 2022,, 19:35   Societate
4126 0

În contextul războiului generat de Rusia în Ucraina, deputații Parlamentului au adoptat în ședința plenară de astăzi, 7 aprilie, un amendament la Codul Contravențional prin care interzic pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul, printre acestea „Z”, „V” sau panglica Sfîntul Gheorghe.

Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de pînă la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității pînă la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de pînă la 18.000 de lei, transmite replicamedia.md.

Astfel, a fost modificat articolul 365 privind încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspîndirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sînt utilizate ce sînt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

„Confecționarea, vînzarea, răspîndirea, deținerea în vederea răspîndirii și utilizarea publică a atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sînt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni”, a punctat Carp.

Pentru încălcarea acestei norme, persoanele fizice se vor sancționa cu o amendă de la 90 pînă la 180 de unități contravenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, iar pentru persoanele juridice și cele cu funcție publică vor primi o amendă de pînă la 360 de unități contravenționale.


Agentul constatator al ilegalității va fi Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, a fost modificată noțiunea de activitate extremistă. În noua formulă va fi „etalarea, confecționarea, răspîndirea precum și deținerea în vederea difuzării publice a atributelor or simbolurilor fasciste, atributelor or simbolurilor național socialist naziste, atributelor or simbolurilor unor organizații extremiste, atributelor or simbolurilor general cunoscute ce sînt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni”.

Prin atribute și simboluri general cunoscute se înțeleg drapelele, benzile și panglicile colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?