X 
Transnistria stiri: 1301

Ofițerii SIS au confiscat 40 de dispozitive destinate obținerii informației pe ascuns

3 noi. 2021,, 10:34   Societate
2765 0

Ofițerii Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au confiscat 40 de dispozitive destinate obținerii informației pe ascuns. Autoritățile au documentat activitatea a două persoane care comercializau ilegal, în mediul online, această tehnică specială.

Astfel, SIS în comun cu Procuratura municipiului Chișinău oficiul Botanica și cu Inspectoratul de Poliție Botanica al DP mun. Chișinău a IGP al MAI, au realizat un șir de percheziții la domiciliile suspecților, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Oamenii legii au descoperit aparate de înregistrare audio / video / foto, sisteme destinate pentru determinarea locului aflării mijloacelor de transport care utilizează un sistem de satelit de tip GPS, dar și alte obiecte.

„Producerea și distribuirea unor astfel de dispozitive creează un șir de vulnerabilități la adresa securității naționale ca urmare a posibilității de obținere neautorizată a informațiilor privind activitatea structurilor de forță, dar și posibilitatea de încălcare gravă a drepturilor omului, în special dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, precum și secretul corespondenței”, se arată în comunicatul SIS.

Potrivit instituției, activitatea de import, export, proiectare, producere și comercializare a mijloacelor tehnice speciale poate fi desfăşurată exclusiv de către două categorii de entități juridice. Astfel, doar autorităţile împuternicite prin lege să desfăşoare activitate specială de investigaţii și persoanele juridice cu sediul în Republica Moldova, care deţin licenţă de activitate în domeniul vizat, pot desfășura aceste activități.


În cazul în care va fi demonstrată vinovăția suspecților, aceștia riscă amendă în mărime de la 32.500 la 42.500 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore. Ei se mai pot alege și cu trei ani de închisoare. De asemenea, indivizii riscă privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la trei ani.

Totodată, Serviciul atenționează că producerea, comercializarea sau procurarea în scop de comercializare a mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informației, de către persoanele neautorizate poate aduce răspundere penală sau contravențională.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?