Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

În Moldova vor putea fi create consilii locale antitero, subordonate SIS

27 iun. 15:09   Societate
2242 0

Guvernul de la Chișinău a aprobat, pe 26 iunie, regulamentul de funcționare a Consiliului Teritorial Antiterorist (CTA) – o structură subordonată Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care poate fi creată la nivel local, în cazul apariției unei situații de criză teroristă.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și SIS. Potrivit documentului, CTA va fi o structură interinstituțională, dar subordonată SIS. Un consiliu teritorial antitero va putea fi creat în toate raionale țării controlate de autoritățile constituționale, municipiul Bălți și autonomia găgăuză, dar nu și în capitală (unde activează centrul antitero al SIS), notează Noi.md cu referire la moldova.europalibera.

În linii mari, misiunea CTA este de a preveni atacurile teroriste. Însă, în cazul producerii unui asemenea atac, consiliul local antitero va interveni în prima linie, până la sosirea din Chișinău a forțelor Comandamentului Operațional Antiterorist al SIS.

Crearea unui CTA în teritoriu poate fi făcută printr-un ordin al directorului SIS, la propunerea șefului Centrului Antiterorist. Tot SIS va numi și un președinte al CTA.

La rândul său, vicepreședinții consiliului teritorial antitero vor fi președinții de raion, primarul de Bălți și, respectiv, guvernatorul UTA Găgăuzia.


Consiliile teritoriale antiteroriste vor avea un număr nespecificat de membri, dar din el obligatoriu vor face parte șefii locali ai poliției și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență; dar și vicepreședinții de raioane; în cazul Bălțiului - viceprimarul, iar al UTA Găgăuzia - președintele Adunării Populare.

Potrivit proiectului, în caz de urgență, membrii CTA vor acumula informații referitoare la situația de risc și vor prognoza posibilele evoluții ale acesteia. Totodată, ei vor elabora o strategie de gestionare a situației și vor coordona activitatea tuturor structurilor care vor interveni, de exemplu poliția sau asistența medicală urgentă.

După aprobarea hotărârii de guvern din 26 iunie, urmează ca SIS să elaboreze, în următoarele două luni, ghidul conform căruia va funcționa CTA, care, potrivit autorităților, poate deveni funcțională peste jumătate de an.

1
1
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?