Criza energetică stiri: 1775
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 425

O turbină de la centrala Cuciurgan s-ar fi defectat

25 oct. 2022,, 13:36   Societate
1938 0

În plină criză energetică, o turbină de la Centrală electrică de la Cuciurgan, care produce și livrează energie electrică, s-ar fi defectat astăzi, provocînd un deficit și mai mare de curent pentru malul drept al Nistrului.

Responsabilii de la Moldelectrica afirmă că au fost notificați despre asta dimineață, cînd centrala livra doar 20 la sută din necesarul de electricitate. Ulterior problema a fost rezolvată, iar centrala livrează în prezent 50 la sută din necesar. Deficitul este suplinit prin contractele de urgență cu România, iar astăzi deconectări nu vor fi, anunță autoritățile, scrie Noi.md cu referire la protv.md.

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „La 9:25, în regim de avarie s-a deconectat un bloc la MGRES, blocul nr. 10 și acum ei sînt în proces de ridicare și de intrare în proces termic a blocului nr. 7, care, conform posibilităților tehnice, undeva cam de la 3 ore și jumătate pînă la 4 ore el intră în regim și poate fi conectat în rețea că să producă energie electrică la nivelul care este necesar.”

Problema ar fi fost soluționată în jurul orei 12:30, ne-a spus directorul Moldelectrica, iar Centrala de la Cuciuregan a revenit la graficul de livrări promis pentru astăzi malului drept, și livrează în prezent 53% din necesar. În orele de defecțiune cota de livrare pe malul drept a fost de circa 22%, spune Sergiu Aparatu.

Acesta a precizat că energia care nu a fost livrată constituie dezechilibre și va fi achitată de către Centrală Electrică de la Cuciurgan corespunzător, în adresa Moldelectrica, la sfîrșitul lunii, cînd va fi întocmită factura. Deficitul de energie a fost acoperit din sistemul electroenergetic românesc prin contractele de avariere.


Ministrul infrastructurii a anunțat aseară pe pagina să de facebook că acum costul energiei achiziționate prin contractul de avariere este între 190 și 348 EUR/MWh. Astfel, luna viitoare există probabilitatea că și tarifele pentru consumatori să fie schimbate, atunci cînd factura va fi remisă către furnizorii de energie electrică din țară.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий