Rodica Gramma susține că, cel mai probabil, autoritățile responsabile își propun să identifice un singur operator, în cadrul unui parteneriat public-privat, care să coordoneze tot procesul de incinerare a deșeurilor medicale.
„Astăzi, deșeurile medicale se stochează într-o groapă pe teritoriul fiecărui spital. Aceasta este o catastrofă ecologică și Ministerul Mediului știe foarte bine despre aceste gropi. Iată aceste incineratoare, pe care le-am propus să le aducem, sînt ECO 4, sînt foarte bune și folosite în spitalele europene chiar din centrele orașelor.
Ele produc o temperatură de 1000 de grade și, practic, deșeurile se transformă în cenușă, sînt filtre puternice, fără a da emisii periculoase. Eram gata să aducem 12 incineratoare în cadrul proiectului, cîte 30 de kilograme, pentru uzul spitalului, acolo unde să fie arse rămășițele după nașteri, cum ar fi placenta. Ministerul a refuzat fără explicații.O soluție pentruPresupunem că se dorește un parteneriat public-privat cu cineva care va cumpăra un incinerator și să oblige toate spitalele să ducă acolo toate deșeurile”, a declarat Rodica Gramma la N4, notează Noi.md cu referire la ziua.md.
Ministerul Sănătății nu a reacționat, deocamdată, la aceste declarații. Acum un an, însă, în cadrul unui reportaj TV, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a confirmat că există probleme mari în lanțul de gestionare a deșeurilor medicale, la nivelul instituțiilor de sănătate, cunoscute de factorii de decizie și care așteaptă rezolvare.
Adăuga comentariu