Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Fertilizări in vitro fără autorizație? Ministerul Sănătății reacționează la scandal

26 iun. 11:30   Societate
1451 0

Ministerul Sănătății a venit cu precizări în privința unor informații din mass-media, precum că anumiți prestatori de servicii medicale în domeniul fertilizării in vitro ar activa fără autorizații eliberate de Agenția de Transplant, notează Noi.md.

"În anul 2023б au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 138/2012 privind sănătatea reproducerii. Conform dispozițiilor finale ale legii menționate, pentru punerea ei în aplicare era necesară adoptarea sau aprobarea unor norme de aplicare (metodologii, regulamente etc.), precum și constituirea unor organe prin prisma de racordare și transpunere a standardelor UE.

Luînd în considerație că domeniul sănătății reproducerii este unul complex, adoptarea mecanismelor de punere în aplicare a legii a necesitat o perioadă de timp în care Ministerul Sănătății, în colaborare cu Agenția de Transplant și alte organe de resort au întreprins măsurile corespunzătoare în acest sens.

Totodată, prin ordinul ministrului a fost instituit organul care, conform legii, are atribuțiile și pîrghiile legale necesare pentru finalizarea tuturor procedurilor (Ordinul nr. 529 din 18.06.2024 ,,Cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare a Consiliului Național pentru Reproducerea Asistată Medical”).

Astfel, vă informăm că, pînă în prezent, niciun prestator de servicii medicale de fertilizare in vitro, fie public sau privat, nu deține autorizație eliberată de Agenția de Transplant, urmînd ca în perioada următoare toți prestatorii să se conformeze cerințelor noi {...}", precizează Ministerul Sănătății într-un comunicat, plasat în rețelele sociale.


Ministerul mai precizează că, potrivit poziției oficiale a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în anul 2024 au fost contractate servicii de fertilizare in vitro cu patru prestatori privați.

"Aceștia dețin documentele necesare perfectate și prezentate în condiții egale pentru contractarea și acordarea serviciilor respective în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare, și anume cu Legea nr. 1585/1998 privind asigurarea obligatorie de asistență medicală, Criteriile de contractare aprobate anual prin ordin comun al Ministerului și CNAM, Ordinul directorului general al CNAM privind contractarea prestatorilor de servicii medicale în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală etc. Contractele încheiate pot fi găsite pe pagina oficială a CNAM".

Precizăm că în mediul online au apărut articole, care relatau despre faptul că o clinică privată din capitală, fondată anul trecut, care nu deține autorizația eliberată de Ministerul Sănătății la propunerea Agenției de Transplant, da început activitatea în domeniul fertilizării in vitro.

Ministerul Sănătății califică aceste informații drept false și denigratoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?