Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

O organizație neguvernamentală caută locuri de muncă pentru refugiații

23 iul. 2023,, 14:40   Societate
3155 0

Persoanele refugiate din Ucraina beneficiază de asistență și un spectru larg de servicii, oferite gratuit de organizația neguvernamentală „Inițiativa Pozitivă”. Pentru a ajuta persoanele refugiate să se încadreze mai bine în societate a fost introdus și un serviciu de ocupare a forței de muncă. În cadrul direcției activează două refugiate din Odesa, care, zilnic, procesează în jur de 4-5 cereri de angajare. Tinerele afirmă că posturile de muncă pe care le solicită conaționalii săi sînt foarte diverse.

Serviciile de consultanță, consiliere psihologică, ajutor medical și umanitar sînt prestate gratuit de către organizație, a afirmat într-un interviu, șefa Secției Activități pentru persoanele aflate în conflict cu legea, coordonatoarea activităților pentru refugiați, Ina Vutcariov. Potrivit acesteia, pentru a ajuta persoanele refugiate să se încadreze mai bine în societate a fost introdus și un serviciu de ocupare a forței de muncă. Ea a accentuat că timp de un an, aproximativ 60 de persoane au fost angajate în cîmpul muncii, datorită organizației neguvernamentale din care face parte, transmite radiomoldova.

„Noi avem un spectru foarte larg de servicii. De fapt, toate serviciile pe care le oferim beneficiarilor organizației sînt disponibile și pentru refugiați, acestea sînt:consiliere, reabilitare, asistență psiho-socială, program de reducere a riscurilor. Pe lîngă acestea, acum oferim pe scară largă servicii medico-sociale integrate. Totodată, avem și componenta de angajare în cîmpul muncii pentru refugiați, cînd noi ajutăm să abordeze angajatorii, îi conectăm, facem aceste legături și angajăm persoane în cîmpul muncii. Absolut toate serviciile sînt gratuite, se prestează practic nonstop, avem și un Call Center funcțional. Înțelegeam că o să fie nevoie ca acei oameni care își doresc să muncească să aibă această posibilitate și ne-am gîndit să creăm așa un serviciu care să apropie angajatorii de refugiați. Avem anunțuri, avem foarte mult acces la grupuri de refugiați de pe rețelele de socializare, acolo foarte mult se promovează aceste chestii, încercăm iată așa să motivăm, să dăm exemple, să susținem ideea aceasta, ca să fie persoane angajate și din rîndul refugiaților”, a spus Ina Vutcariov.

În acest departament lucrează două refugiate din Odesa. Una dintre ele este Valeria, care activează de mai mult de un an și îi ajută pe conaționalii săi să-și găsească un loc de muncă în Republica Moldova. Tînăra se consideră deja un cetățean cu drepturi depline a țării noastre. Ea spune că, zilnic, sînt procesate în jur de 4-5 cereri de angajare, iar posturile de muncă pe care le solicită refugiații sînt foarte diverse.

„Eu am aflat despre această ofertă de la fetele din Ucraina, care, de asemenea, căutau un loc de muncă. Am primit un link pe Facebook că organizația era în căutarea de angajați și am reacționat imediat. Deja de un an lucrez aici și mă consider un angajat veridic al organizației și un cetățean cu drepturi depline al acestei țări. În Ucraina, există într-adevăr multe întreprinderi de construcție și oamenii vor adesea să obțină un loc de muncă anume în acest domeniu, dar nu putem să le satisfacem această dorință. Spre exemplu, un cetățean care a construit aeroportul din Odesa, este la fel în căutarea unui loc de muncă. Mulți dintre refugiați venind în Republica Moldova s-au reprofilat și pur și simplu au schimbat tipul de activitate. Cel mai dificil este să găsim un loc de muncă pentru juriști și contabili. Dar sînt cazuri cînd și contabilii se pot angaja doar dacă cunosc limba engleză. Cel mai ușor putem angaja personal în domeniul panificației, domeniul croitoriei și vînzători”, a declarat Valeria.


Refugiații din Ucraina pot găsi mai multe oferte de muncă disponibile în Republica Moldova și prin intermediul site-ului guvernamental „dopomoga.gov.md” la rubrica „muncă”.

Precizăm că de la începutul războiului din Ucraina, peste 800 de mii de cetățeni ucraineni au tranzitat teritoriul Republicii Moldova. În prezent, în țara noastră se află peste 100 de mii de refugiați ucraineni.

1
1
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?