O moldoveancă care locuiește în Germania a aflat la graniță că este „moartă”

27 aug. 16:49   Societate
3448 0

S-a prezentat la vama în carne și oase și acolo a aflat că este moartă deja de doi ani. Într-o asemenea situație s-a pomenit o moldoveancă stabilită în Germania, care periodic revine în Republica Moldova.

De această dată nu a fost lăsată să între în țară pe motiv că în acte figurează că decedată și respectiv pașaportul nu mai este valabil. Într-un final a ajuns la Chișînău iar acum trebuie să-și recapete viață înapoi, transmite protv.

Maria Mereuță s-a pornit în Moldova vie iar ajunsă în vama a aflat că în acte este moartă și nu poate să între în țară. Maria MEREUȚă, MOLDOVEANCĂ STABILITĂ ÎN GERMANIA: „sînt Maria Mereuță, născută pe 19 februarie 1964. S-a uitat în acte și mi-a spus mă scuzați dar, sînteți decedată din 2021.”

Maria Mereuță muncește în Germania și în fiecare an revine acasă în vacanță la copii. Femeia spune că pînă acum trecea frontieră cu pașaportul românesc, însă de această dată a decis să-l folosească pe cel moldovenesc.

„Cînd am ajuns la secția de pașapoarte am așteptat o ora și ceva, m-a primit și cînd mi-a spus doamna de acolo ce se întîmplă cu pașaportul meu, m-a trecut rece. Mi-a zis că sînteți înregistrată că decedată din 2021 și acum trebuie să demonstrați că sînteți aceeași persoană.”


Cînd a aflat că nu mai e în viață, femeiii nu i-a venit să creadă. Nu a reușit să-i convingă pe vameși că deși este declarată decedată totuși trăiește și stă în față lor în carne și oase. În acte figura că a trecut la cele veșnice. Așa că i-a fost ridicat pasaporutl și a primit un certificat pentru a trece vama. Și cum un deces naduce nimic bun, au urmat problemele.

A două zi Maria Mereuță a mers la Agenția Servicii Publice, care se ocupă de evidență populației, pentru a află de la responsabilii de acolo cum e posibil să fie cît se poate de vie și totodată moartă. Cel puțîn, în acte. Aceștia însă nu au putut să-i ofere o explicație, astfel că Maria a apelat la serviciile unui avocat și a depus plîngeri către ASP și poliția de frontieră.

Vasile RIHLEA, AVOCAT: „În cererea respectivă e menționat faptul că nelegitim i-a fost ridicat pașaportul. În partea rezolutivă a cererii respective am indicat de urgență să-i fie deblocat pașaportul, să-i fie returnat și săi fie achitate pagube morale. Ea a solicitat 15 000 de lei.” Acum, femeia trebuie să-și recapete viață înapoi. Trebuie să învie și cît mai repede.

Maria Mereuță: „Am scris cerere și tot ce ar trebui să recapăt pentru că am fost și la spital. sînt într-o stare de șoc, nu mai știu ce să fac și pe dată de 30 trebuie să mă întorc în Germania.” Reprezentanții poliției de frontieră nu ne-au putut oferi informații despre recepționarea cererii și spun că cei de la Agenția Servicii Publice sînt în primul rînd responsabili.

Raisa NOVITCHI, PURTĂTOR DE CUVÎNT, POLIȚIA DE FRONTIERĂ: „În astfel de situații conform procedurilor la față locului se face identificarea și se eliberează un document provizoriu pentru permiterea intrării in țară.” Maria Mereuță nu exclude că un funcționar de la ASP a făcut o greșeală, care a costat-o viață, in acte. Reprezentanții Agenției Servicii Publice ne-au spus că au recepționat cererea femeii și că vor reveni ulterior cu un comentariu.

3
3
0
8
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?