X 
Transnistria stiri: 1319
Eurovision stiri: 494

O biserică veche de pe malul Nistrului, în paragină de zeci de ani

13 noi. 2023,, 10:30   Societate
1865 0

O biserică veche de pe malul Nistrului din comuna Jora de Mijloc este lăsată de izbeliște, stînd la îndemîna vremii și a nepăsării.

Unii săteni spun că lăcașul ar putea fi transformat într-o bijuterie arhitecturală și ar putea deveni o atracție turistică, dar continuă să fie o ruină. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei spun că restaurarea necesită costuri uriaşe, iar biserica nu ar dispune de acești bani.

Potrivit autorităților locale, biserica este atestată în 1820 drept o construcție din lut și piatră. Iar în 1902 ar fi fost înălțat lăcașul care acum este lăsat de izbeliște. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei au alte date și se plîng că nu au resurse financiare necesare pentru restaurare lăcașului, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

„Biserica se află într-o stare jalnică. Biserica datează din 1938. Mai înainte prin 1857 era o biserică din lemn, dar care a fost distrusă și a fost construită biserica de piatră. Localnicii din Jora au edificat un alt lăcaș care acoperă necesitățile. Pentru restabilirea bisericii nu există resursele necesare.

Cred că ar fi frumos dacă ar fi făcut în comun cu Ministrul Culturii, doar că ne lovim de o problemă foarte gravă. Pe de o parte, ni se spune că biserica este separată de stat conform legislației, pe de altă parte bisericile, monumentele de arhitectură sunt protejate de către stat. O paradigmă legislativă pe care legiuitori ar trebui să o analizeze și să vedem cum putem colabora”, au spus reprezentanții Mitropoliei Moldovei.


2
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?